Toto jídlo je inspirované tradiční úpravou pokrmu – masa nebo brambor ze švédské restaurace Hasselbacken a jeho úprava spočívá v tom, že se upravovaná surovina nařeže na tenké zářezy, do kterých se vkládají ingredience. U kuřecího masa to bývá nejčastěji sýr, slanina, rajčata nebo špenát. Ve finále získáte luxusně křupavě zapečené, šťavnaté maso.
Při této úpravě nejen že můžete kombinovat různé náplně, ale kuřecí prsa se díky zářezům lépe propečou ale nevyschnou. Postačí pár surovin a vzhledově vypadají na talíři krásně a luxusně. Stejný způsob přípravy funguje i u brambor, kdy se ve větších bramborách vytvoří zářezy a naplní se čímkoliv, co máte rádi.
Recept na přípravu Hasselback chicken – zapečené plněné kuřecí prso
Ingredience na Kuřecí Hasselback se špenátem a sýrem
- 2 větší kuřecí prsa
- 1 lžička grilovacího koření
- 1/2 lžičky sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
Náplň
- 100 g špenátu (čerstvého nebo mraženého)
- 50 g strouhaného sýra
- 2 lžíce pomazánkového másla
- sůl, pepř, vegeta bez konzervantů – dle c huti
Na dokončení
- 1 lžíce olivového oleje
- strouhaný sýr na posypání
Postup přípravy Hasselback chicken
1. Kuřecí prsa několikrát nařízneme na povrchu, čím se nám vytvoří kapsičky.
2. Připravíme si nádivku. Na pánvi si podusíme špenát a odlijeme přebytečnou vodu a vychladíme.
3. Přidáme pomazánkové máslo, promícháme s poduseným špenátem, přidáme nastrouhaný sýr a dochutíme solí, pepřem a vegetou.

Pikantní kuřecí soté: Šťavnaté maso s výraznou chutí

Kuřecí pytlákova kapsa: Voňavá pochoutka se zrajícím sýrem
4. Směs nacpeme do zářezů a maso posypeme grilovacím kořením, sladkou paprikou a solí, nakonec posypeme ještě strouhaným sýrem.
5. Pečeme v troubě na 150 stupních do zlatova.
Tipy
Při přípravě zeleninové verze můžeme místo penálu použít grilovanou cuketu, chceme li pokrm pikantní, použijeme papričky jalapeňos nebo česnekové máslo, u houbové variace můžeme naplnit žampiony a modrým sýrem.

Lahodný salát z kuřecích prsou s vejci, okurkou a sýrem

Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou jako skvělý a lehký dezert přímo z grilu
Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI