5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Jablečný koláč je oblíbeným dezertem hlavně v zahraniční, přesto se i na českém stole tato pochoutka často vyskytuje v různém provedení, kombinacích a variantách. Příprava tohoto konkrétního jablečného koláče podle našeho receptu není náročná a chuťově zaujme.

Jablečný koláč je geniálním dezertem hlavně proto, že v sobě kombinuje sladkou chuť těsta a kyselou chuť použitých jablek. Tato kombinace dokáže nejen překvapit, ale také osvěžit a z výsledku budeme rozhodně nadšeni.

Recept na Jablečný koláč

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 5 minut
Porcí 8 porcí
Koláč, který v sobě kombinuje sladkou a kyselou chuť jablek

Potřebné vybavení

  • Zapékací mísa nebo pekáč
  • Ruční šlehač
  • Škrabka
  • Miska
  • Hrnek

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krystalu
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku na pečení
  • špetka soli

Ingredience potřebné na náplň:

  • 5 kusů středně velkých jablek (ideálně kyselé odrůdy)
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžička mleté skořice

Postup 

  • Na těsto budeme potřebovat nejprve vyšlehat vejce spolu s cukrem.
  • Jakmile nám vznikne jednotná směs, přidáme do ní rostlinný olej a vanilkový cukr.
  • Do vyšlehané homogenní směsi postupně přidáme také mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  • Vzniklé těsto dáme odležet a pustíme se do přípravy náplně.
  • Připravené jablka si očistíme, zbavíme je slupky a nakrájíme na plátky.
  • Jednotlivé plátky jablek pokapeme citronovou šťávou.
  • V misce si smícháme cukr krystal, skořici a 2 lžičky hladké mouky.
  • Vzniklou směsí posypeme jablka a důkladně je promícháme.
  • Do mísy na pečení nalijeme polovinu připraveného těsta, na které rovnoměrně naskládáme připravená jablka.
  • Zbytek těsta nalijeme na vrstvu jablek.
  • Takto připravený dezert pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 40 – 45 minut.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Koláč podáváme teplý.
  • Pokud nám nevadí slupky, nemusíme jablka strouhat.
  • Práci si můžeme ulehčit také tím, že jablka nebudeme krájet na plátky, ale na stejně velké kousky.
  • Jablka můžeme zamíchat rovnou do těsta a to pak jednoduše přemístit do pekáče, příprava dezertu bude jednodušší a rychlejší. 
Jak děláte jablečné koláče u Vás doma? Máte vlastní recept, kterým byste chtěli ostatní inspirovat? Vložit recept můžete ZDE.
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert, Sladké
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: apple pie, jablka, koláč
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest