Jablečný koláč je oblíbeným dezertem hlavně v zahraniční, přesto se i na českém stole tato pochoutka často vyskytuje v různém provedení, kombinacích a variantách. Příprava tohoto konkrétního jablečného koláče podle našeho receptu není náročná a chuťově zaujme.
Jablečný koláč je geniálním dezertem hlavně proto, že v sobě kombinuje sladkou chuť těsta a kyselou chuť použitých jablek. Tato kombinace dokáže nejen překvapit, ale také osvěžit a z výsledku budeme rozhodně nadšeni.
Recept na Jablečný koláč
Potřebné vybavení
- Zapékací mísa nebo pekáč
- Ruční šlehač
- Škrabka
- Miska
- Hrnek
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krystalu
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku na pečení
- špetka soli
Ingredience potřebné na náplň:
- 5 kusů středně velkých jablek (ideálně kyselé odrůdy)
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Na těsto budeme potřebovat nejprve vyšlehat vejce spolu s cukrem.
- Jakmile nám vznikne jednotná směs, přidáme do ní rostlinný olej a vanilkový cukr.
- Do vyšlehané homogenní směsi postupně přidáme také mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Vzniklé těsto dáme odležet a pustíme se do přípravy náplně.
- Připravené jablka si očistíme, zbavíme je slupky a nakrájíme na plátky.
- Jednotlivé plátky jablek pokapeme citronovou šťávou.
- V misce si smícháme cukr krystal, skořici a 2 lžičky hladké mouky.
- Vzniklou směsí posypeme jablka a důkladně je promícháme.
- Do mísy na pečení nalijeme polovinu připraveného těsta, na které rovnoměrně naskládáme připravená jablka.
- Zbytek těsta nalijeme na vrstvu jablek.
- Takto připravený dezert pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 40 – 45 minut.
Poznámky
- Koláč podáváme teplý.
- Pokud nám nevadí slupky, nemusíme jablka strouhat.
- Práci si můžeme ulehčit také tím, že jablka nebudeme krájet na plátky, ale na stejně velké kousky.
- Jablka můžeme zamíchat rovnou do těsta a to pak jednoduše přemístit do pekáče, příprava dezertu bude jednodušší a rychlejší.