Chřest je zelenina, kterou známe především pro její dlouhé, špičaté výhonky. Tyto výhonky se běžně grilují, vaří v páře, smaží nebo pečou. Chřest je znám především jako jarní plodina.

Co je to chřest a jak se pěstuje

Díky sezónnosti je chřest také dražší než jiná zelenina a chuť se liší podle místa, kde vyrostl. Chřest se začíná sklízet na začátku jara, obvykle od poloviny dubna (což už dnes nemusí nutně platit, vzhledem k dřívějšímu nástupu teplých a slunečných dnů) až do poloviny června. Sklízí se takzvané pazoušky, puky či prýty – tedy výhonky chřestu. Ať už je chřest dušený, grilovaný nebo pečený, v receptech přináší chuť svěží jarní, zelené zeleniny.

Obrázek čerstvého chřestu - jak správně chřest skladovat, aby byl dlouho čerstvý?
Obrázek: freepik.com

Chřest roste zhruba 3 roky než se dočkáme prvních výhonků, které se mohou sklízet. Následně je možné dalších 5-6 let z jedné rostliny sklízet výhonky. Chřest (Asparagos, Asparagus officinalis) měl v České republice hlubokou tradici. V 19. století bylo Československo chřestovou velmocí. Odtud se vzal i samotný výraz “chřest” neboli špargl. Chřest se po sklizení z pole zchladí a během maximálně následujících 24 hodin by se měl dostat k zákazníkovi a na stůl. Jelikož jeho nejvyšší kvalita a křupavost je právě ihned po sklizni a nevydrží příliš dlouho.

Jak tedy chřest správně skladovat?

Při správném skladování vydrží čerstvý chřest týden. Ovšem, když jej pouze vložíte do lednice, bez náležité péče, jeho kvalita rychle a prudce klesá. V lednici chřest skladujeme podobně, jako čerstvé květiny ve váze:

  • kolem svazku obtočíme gumičku
  • ořízneme konce stonků ostrým nožem
  • umístíme chřest odříznutými stonky dolů do nádoby naplněné několik centimetry vody
  • ideální je zbytek chřestu zakrýt sáčkem nebo víčkem celou nádobu, aby zelenina neabsorbovala ostatní pachy
  • chřest takto skladujeme maximálně týden. V případě, že by byla voda zakalená, vyměníme ji a tím chřest osvěžíme

Je možné chřest zmrazit? Možné to je, doporučujeme následující postup:

  • očistíme škrabkou, opět odřízneme spodní části stonků
  • blanšírujeme – vložíme cca na minutu do vařící vody
  • následně prudce ochladíme ve studené vodě s ledem
  • následně zcela suchý chřest vložíme do mrazícího sáčku. Skladujeme maximálně rok

Kdy by se měl již chřest vyhodit?

Čerstvý chřest je pevný, s tmavě zeleným odstínem (jestliže nemáte tedy bílou nebo fialovou odrůdu). V okamžiku, kdy začíná být měkký až kašovitý, oslizlý, skvrnitý nebo jinak porušený, není již vhodný ke konzumaci.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest