Tupý nůž dokáže v kuchyni pořádně ztrpčit život. Stejně tak i nůžky, které už i papír jen „sežvýkají“, nebo struhadlo, jež funguje pouze „na tři očka“, na nichž okurku nebo sýr opravdu nenastrouháte. Když jsme se doslechli o tom, že existuje způsob, jak vše naostřit hned, tedy aniž by člověk musel hledat patřičnou službu (a také za ni platit nemalé peníze), hned jsme to chtěli zkusit!

Tip z internetu

Nevěříte, že existuje způsob, který téměř nic nestojí? Vězte, že onu zázračnou pomůcku máte nejspíš doma. Jedná se totiž o hliníkovou fólii, tedy obyčejný alobal. Ten kdysi před dávnými lety nahradil původní staniol. Alobal známe například z balení másla, kde je ale kvůli křehkosti laminován. Jeho využití se zdaleka neomezuje pouze na balení potravin, on dokáže mnohem víc. Jediné, co budete na broušení potřebovat, je kousek této fólie a pár minut času.

Kulička z alobalu

Ano, přesně to stačí. Zmuchlat hliníkovou fólii. Prostě kousek utrhněte a udělejte pevnou kuličku. S tou potom ostří nože nebo struhadla několikrát jemně přejeďte. U nůžek se alobal složí v několika vrstvách a prostřihává, čímž dojde k nabroušení obou čepelí. A můžete zase začít střihat i látky na šití!

Obrázek ke článku: Vyzkoušeli jsme za vás lifehack z internetu: Nože už nebudete brousit jinak!
Foto: Freepik.com, Článek: Vyzkoušeli jsme za vás lifehack z internetu: Nože už nebudete brousit jinak!

Když nemáte hliníkovou fólii

Došel vám zrovna alobal? Nevadí! Stejnou službu udělá další obyčejná věc, kterou míváme pro změnu v předsíni či dílně: smirkový papír. Pozor ale, abyste si například struhadlo zase zbytečně neztupili: nemyjte jej drátěnkou ani nenechávejte dlouho ve vodě. A víte, že alobal lze využít ještě dalšími způsoby?

Namísto drátěnky

Nemáte po ruce drátěnku, ale potřebujete vydrhnout připečenou pánev? Opět pomůže kulička z alobalu! Máte v místnosti chladno? Nalepte hliníkovou fólii za topení, alobal teplo krásně odrazí! Klasikou je samozřejmě využití na balení potravin. Tady ale platí jedno malé varování: Dejte pozor, aby s ním nepřišlo do kontaktu jídlo příliš slané nebo kyselé, mohlo by absorbovat hliník.

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest