Ozdob na dorty je velká spousta – těch nejedlých ještě více. My máme na dortech ale rádi všechny komponenty jedlé. V dnešní době už je k dostání i jedlý papír a podobné věci – no panenky zatím ne, ty si musíme poctivě vyrobit. Proč jsem zmínila panenky? Moje dcera nedávno pekla dort s Wednesday a tam ty ozdoby zrovna jedlé nebyly, ale byl tedy úchvatný. Kdysi jsme pro vnučky pekly i dort s Bárbinou a podobně. Na dortu Wednesday byla třeba ruka vyrobená ve 3D tiskárně a podobné věci.

Ale my se zaměříme na ty jedlé ozdoby, které jsou hlavně dětmi oblíbené. Jelikož to co snědí jako první, jsou různé ozdobičky, postavičky, marcipán. Budeme kreativní a vyrobíme si jedlé a originální šišky z mandlí, které opět poslouží i jako vánoční cukroví. Ano, nedávno jsem tady psala recept na cukroví šišky, které byly vyrobené z čokoládových lupínků. Tyto mandlové budou na dort určitě trvanlivější. Tak si to pojďte vyzkoušet. Zimní dort bude se šiškami úchvatný.

Recept na Šišky jako ozdoba na dorty

Ingredience na přípravu

  • zbytky dortu (odřezky korpusu, krém a podobně), nebo si upečeme piškotový korpus, případně vyrobíme Oreo kuličky a vytvarujeme do tvaru špiček
  • mandle (loupané)
  • mléko
  • čokoládová poleva

Postup přípravy

1. Z korpusu, krému, a jiných zbytků z přípravy dortu si vytvarujeme podle toho, jak velké šišky mít chceme, tvary podobné špičkám. Případný korpus, nebo zbytky dortu rozdrtíme zcela na jemno.

2. Ke spojení zbytků dortu můžete použít i rozpuštěnou čokoládu, ale jednodušší je použít trochu mléka, případně i rum.

Připravíme si těsto na špičky.
Zdroj: eatsdelightful, Připravíme si těsto na špičky.

3. Do bočních částí vytvořené špičky zapíchejte celé loupané mandle tak, aby připomínali šupiny šišky.

Do špiček zapícháme mandle.
Zdroj: eatsdelightful, Do špiček zapícháme mendle.

4. Hotové šišky dáme chladit do úplného ztuhnutí a poté je namáčíme v čokoládové polevě za pomoci párátka nebo špejle zapíchnuté do spodní části šišky.

Zatuhnuté šišky máčíme v čokoládové polevě.
Zdroj: eatsdelightful, , Zatuhnuté šišky máčíme v čokoládové polevě.

5. Necháme okapat a ukládáme na pečící papír. Poté šišky opět uložíme do chladu než čokoláda zcela neztuhne.

Hotové šišky ukládáme na pečící papír a necháme zchladit.
Zdroj: eatsdelightful, Hotové šišky ukládáme na pečící papír a necháme zchladit.

Tipy ke zdobení

Pro sněhový efekt na šiškách doporučujeme je poprášit moučkovým cukrem. Ke zdobení je k šiškám vhodné použít kandované brusinky a větvičky rozmarýnu. Toto zdobení se velice hodí k bílé nebo světlé polevě dortu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest