Bramboráky, známé v Německu jako “Kartoffelpuffer” nebo “Reibekuchen”, mají v německé kuchyni dlouhou a bohatou historii. Tyto křupavé placky z nastrouhaných brambor jsou oblíbeným pokrmem, který se v Německu objevuje v mnoha regionálních variantách. Od slaných po sladké, často podávané s jablečným kompotem.
V průběhu let se bramboráky staly nejen běžnou součástí německé domácí kuchyně, ale také oblíbeným pokrmem na tradičních festivalech a trzích. V zimních měsících, zejména během vánočních trhů, se staly nezbytnou součástí německého kulinářského zážitku. Jsou podávány jako teplá svačina, která zahřeje tělo i duši.
Pro vylepšení tohoto receptu, můžeme do směsi přidat například uzené maso, tak jako jsme to udělali my. Budete mít další zajímavou verzi německých bramboráků.
Recept na bramboráky na německý způsob
Potřebné vybavení
- sporák
- Pánev
Suroviny
- 5 ks středně velkých syrových brambor
- 1 ks velkéí cibule, jemně nakrájené
- 1 Vejce
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- Olej na smažení
Postup
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vymačkáme z nich co nejvíce vody a přesuneme do velké mísy
- Přidáme jemně nakrájenou cibuli, vejce, mouku, sůl a pepř. Důkladně promícháme, dokud nevznikne homogenní směs
- Na pánvi rozehřejeme dostatek oleje na střední teplotu
- Lžící nabíráme směs a vytvarujeme kruhové placky
- Smažíme bramboráky z obou stran dozlatova
- Hotové bramboráky položíme na papírové ubrousky, aby se odstranil přebytečný olej
- Podáváme je horké s jablkovým kompotem nebo s kysanou smetanou pro tradiční německý zážitek
Video recept
Poznámky
- Zkuste naše další recepty na bramboráky.
- My jsme bramborákové těsto vylepšili – přidali jsme také uzené maso nakrájené na kostičky.