Domácí bramborové noky, jimž někdo říká „špalky“, jiný zase „kopytka“ (krajový název), patří ve středoevropské kuchyni k oblíbeným jídlům. Na první pohled to vypadá, že se na nich nedá nic zkazit, ale dokonalý výsledek závisí nejen na receptu, nýbrž i na správném výběru brambor. Právě ten totiž rozhoduje o tom, zda noky budou jemné a nadýchané, nebo naopak tuhé, že byste je mohli použít místo golfových míčků.
Brambory jako klíč ke zdraví
Brambory jsou složkou, která do noků přináší nejen zahuštění, pojivo a chuť, ale také cenné látky. Podporují trávení, pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi, obsahují vlákninu, vitamin C, draslík i antioxidanty a jsou cenným přirozeným zdrojem energie. Jejich obecnou výhodou je i finanční dostupnost a nenáročné podmínky pro domácí pěstování.
Jaké brambory jsou nejlepší
Základ úspěchu tkví ve správné odrůdě brambor, v tomto případě jsou nejlepší ty moučnaté, tedy s vysokým obsahem škrobu. Jejich dužina se po uvaření snadno rozpadá a vytváří suchou, sypkou hmotu skvělou pro zpracování s moukou. Těsto se potom nelepí, potřebuje méně mouky a hotové noky jsou jemné, vláčné, přičemž ale dobře drží tvar.
Co dělat, když nemáte ideální brambory po ruce
Ne vždy ovšem máte doma odrůdu brambor s vysokým podílem škrobu. V tom případě si můžete pomoci přidáním trochy bramborového škrobu pro zahuštění, ale vždy postupně. Díky tomu můžete použít univerzální varné typy B nebo C. Se škrobem ale opatrně, jeho obsah v různých odrůdách brambor se liší, a to i podle sezóny. Výsledná hmota má být měkká, mírně lepivá a soudržná.

Příprava těsta
Brambory je potřeba uvařit ve slupce, aby nenasákly vodu, a bezprostředně po oloupání je propasírovat, dokud jsou ještě horké. Jen tak může vzniknout hladké těsto bez hrudek. Přidejte mouku, vajíčko a špetku soli a vypracujte měkké těsto, které se nebude lepit na prsty. Z něj pak vyválejte válečky a ostrým nožem nakrájejte malé šištičky – noky. Mimochodem, také si při vyřčení tohoto slova vždy vzpomenete na scénu z filmu Pelíšky?
Důležitý krok: vaření
Noky vhazujte do velkého hrnce, a to do vroucí osolené vody. Ta by měla jen mírně probublávat, nikoli prudce vřít, jinak by se noky rozpadly. Jakmile vyplavou na hladinu, vařte je ještě minutu až dvě a hned je sceďte. Podávejte horké, ideálně ihned po vytažení z vody. Jen tak zůstanou krásně nadýchané. Tip na podávání: Tyto noky chutnají skvěle s máslem a opraženou strouhanou, s cibulkou, případně jako příloha k omáčkám a gulášům. Skvělé jsou i ve sladké verzi například s mákem, tvarohem nebo skořicovým cukrem.
Připravujeme si domácí bramborové noky krok za krokem – snadná příloha nebo přidáním několika surovin i hlavní chod
Domácí bramborové noky opečené s cibulkou a anglickou slaninou: lehký oběd bez drahých surovin
Zdroj: Autorský text, Healthline