Jemné, máslové a křehké pečivo, které se doslova rozplývá na jazyku, je ideální nejen k čaji nebo kávě, ale i jako součást slavnostního pohoštění a u nás i vánočního cukroví. Příprava šlehačkových rohlíčků je jednoduchá, přesto výsledek působí luxusně. Když jsem tento recept připravovala poprvé, bylo těžké odolat pokušení sníst všechny ještě horké přímo z plechu!

Smetana ke šlehání dodává těstu neuvěřitelnou jemnost a díky máslu je každý rohlíček krásně křupavý, ale zároveň měkký a rozplývá se na jazyku. Moučkový cukr, do kterého se rohlíčky obalují, jim dodává jemný sladký závěr, který vyvažuje tu máslovou chuť.

Recept na vánoční šlehačkové rohlíčky

Ingredience pro přípravu

  • 450 g polohrubé mouky
  • smetana na šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • máslo
  • žloutek
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • čokoláda na vaření

Postup přípravy

1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, kokos, vanilkový cukr a prášek do pečiva, poté přidáme žloutek, máslo a smetanu.

2. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, nyní ho zabalíme do potravinové fólie a dáme na dvě hodiny do lednice uležet.

3. Uležené těsto prohněteme, potom si připravíme formičky na rohlíčky nebo vytvarujeme ručně.

Vytvarujeme rohlíčky.
Vytvarujeme rohlíčky.

4. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 175 stupňů a na talíř si připravíme moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem.

5. Upečené rohlíčky obalujeme v cukru, poté je můžeme ještě namáčet v rozpuštěné čokoládě na ozdobu.

Rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
Rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
Konce rohlíčků namočíme v čokoládě.
Konce rohlíčků namočíme v čokoládě.

Vzpomínkové cukroví

Pamatuji si, jak moje babička vždy mluvila o šlehačkových rohlíčcích jako o “rychlovce” – těsto z několika surovin, krátká příprava a výsledkem jsou křehké rohlíčky, které se prostě nedají nemilovat. Ať už je připravíte na Vánoce, nebo jen tak pro radost, každý kousek přináší trochu té nostalgie a vzpomínek na staré časy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest