Jemné, máslové a křehké pečivo, které se doslova rozplývá na jazyku, je ideální nejen k čaji nebo kávě, ale i jako součást slavnostního pohoštění a u nás i vánočního cukroví. Příprava šlehačkových rohlíčků je jednoduchá, přesto výsledek působí luxusně. Když jsem tento recept připravovala poprvé, bylo těžké odolat pokušení sníst všechny ještě horké přímo z plechu!
Smetana ke šlehání dodává těstu neuvěřitelnou jemnost a díky máslu je každý rohlíček krásně křupavý, ale zároveň měkký a rozplývá se na jazyku. Moučkový cukr, do kterého se rohlíčky obalují, jim dodává jemný sladký závěr, který vyvažuje tu máslovou chuť.
Recept na vánoční šlehačkové rohlíčky
Ingredience pro přípravu
- 450 g polohrubé mouky
- smetana na šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného kokosu
- máslo
- žloutek
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- čokoláda na vaření
Postup přípravy
1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, kokos, vanilkový cukr a prášek do pečiva, poté přidáme žloutek, máslo a smetanu.
2. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, nyní ho zabalíme do potravinové fólie a dáme na dvě hodiny do lednice uležet.
3. Uležené těsto prohněteme, potom si připravíme formičky na rohlíčky nebo vytvarujeme ručně.
4. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 175 stupňů a na talíř si připravíme moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem.
5. Upečené rohlíčky obalujeme v cukru, poté je můžeme ještě namáčet v rozpuštěné čokoládě na ozdobu.
Vzpomínkové cukroví
Pamatuji si, jak moje babička vždy mluvila o šlehačkových rohlíčcích jako o “rychlovce” – těsto z několika surovin, krátká příprava a výsledkem jsou křehké rohlíčky, které se prostě nedají nemilovat. Ať už je připravíte na Vánoce, nebo jen tak pro radost, každý kousek přináší trochu té nostalgie a vzpomínek na staré časy.