Tiramisu je ikonický italský dezert, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Jeho název v překladu znamená “zvedni mě” nebo “rozvesel mě”, což odkazuje na jeho povzbuzující kombinaci kávy a kakaa.

Původ tiramisu je opředen legendami. Jedna z nich tvrdí, že dezert vznikl v 19. století v Trevisu, kde byl podáván v tamních podnicích jako energetická vzpruha pro návštěvníky.
Jiná verze připisuje vznik tiramisu restauraci Le Beccherie v Trevisu, která jej údajně zařadila na svůj jídelní lístek v roce 1972.

Recept na luxusní a zároveň snadný dort tiramisu

Celková doba přípravy 4 h 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 300 ml silného espressa
  • 4 žloutky
  • 67 g cukru
  • 225 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 24 dlouhých cukrářských piškotů
  • kakao na posyp

Postup přípravy tiramisu

1. Uvařenou kávu nalejeme do větší mísy a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Nyní si připravíme vodní lázeň, kterou přivedeme k varu a ve vrchní části nad horkou vodní lázní šleháme spolu žloutky s cukrem. Dno by se nemělo zcela dotýkat vroucí vody.

3. Žloutky s cukrem za stálého šlehání zahříváme asi 10 minut a jakmile získáme světlou směs, odstavíme.

4. Do horké vaječné směsi přidáme mascarpone a dobře ho šleháním zapracujeme.

Vypracujeme žloutkovou směs s cukrem.
Zdroj: eatsdelightful, Vypracujeme žloutkovou směs s cukrem.

5. Dále přidáme vanilkový extrakt, promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

6. Prozatím v samostatné míse vyšleháme studenou smetanu do tuhé šlehačky.

7. Do vychladlé směsi nyní zapracujeme šlehačku na 2x, nejdříve polovinu a poté zbytek. Nesmíme směs přešlehat.

Šlehačku zapracujeme do krému.
Zdroj: eatsdelightful, Šlehačku zapracujeme do krému.

8. Nyní si postupně namáčíme cukrářské piškoty v kávě – z obou stran a velmi rychle, aby se nerozmočily.

9. Namočené piškoty vyskládáme do připravené dortové formy tak, aby nám pokryly celé dno.

Kávové piškoty vyskládáme na dno formy.
Zdroj: eatsdelightful, Kávové piškoty vyskládáme na dno formy.

10. Tuto vrstvu piškotu rovnoměrně potřeme 1/2 mascarpone směsi a navrch vyskládáme další namočené piškoty.

Obrázek domácího tiramisu receptu ve skleničkách

Domácí tiramisu ve skleničce s malinami a čokoládovými hoblinkami

11. Na tuto vrstvu piškotů opět rovnoměrně naneseme zbytek mascarpone krému.

Povrch dortu uhladíme do rovné plochy.
Zdroj: eatsdelightful, Povrch dortu uhladíme do rovné plochy.

12. Dort zakryjeme a dáme na minimálně 4 hodiny do lednice.

13. Nakonec dort jemně pomocí síta poprášíme kakaem.

Nakonec posypeme dort kakaem.
Zdroj: eatsdelightful, Nakonec posypeme dort kakaem.
Obrázek receptu na klasický dort tiramisu.
Zdroj: eatsdelightful, Recept na klasický dort tiramisu.

Tipy pro různé regionální variace

Existuje mnoho variant tiramisu, které se liší podle regionů i osobních preferencí. Některé recepty například vynechávají žloutky nebo je tepelně upravují, aby prodloužily trvanlivost dezertu. Piškoty se kromě kávy mohou namáčet i do dezertního vína Marsala.

Některé radiční tiramisu se připravuje z cukrářských piškotů savoiardi, které se namáčejí do silné kávy smíchané s likérem Amaretto.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest