Tiramisu je ikonický italský dezert, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Jeho název v překladu znamená “zvedni mě” nebo “rozvesel mě”, což odkazuje na jeho povzbuzující kombinaci kávy a kakaa.
Původ tiramisu je opředen legendami. Jedna z nich tvrdí, že dezert vznikl v 19. století v Trevisu, kde byl podáván v tamních podnicích jako energetická vzpruha pro návštěvníky.
Jiná verze připisuje vznik tiramisu restauraci Le Beccherie v Trevisu, která jej údajně zařadila na svůj jídelní lístek v roce 1972.
Recept na luxusní a zároveň snadný dort tiramisu
Celková doba přípravy 4 h 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 300 ml silného espressa
- 4 žloutky
- 67 g cukru
- 225 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 ml smetany ke šlehání
- 24 dlouhých cukrářských piškotů
- kakao na posyp
Postup přípravy tiramisu
1. Uvařenou kávu nalejeme do větší mísy a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Nyní si připravíme vodní lázeň, kterou přivedeme k varu a ve vrchní části nad horkou vodní lázní šleháme spolu žloutky s cukrem. Dno by se nemělo zcela dotýkat vroucí vody.
3. Žloutky s cukrem za stálého šlehání zahříváme asi 10 minut a jakmile získáme světlou směs, odstavíme.
4. Do horké vaječné směsi přidáme mascarpone a dobře ho šleháním zapracujeme.
5. Dále přidáme vanilkový extrakt, promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
6. Prozatím v samostatné míse vyšleháme studenou smetanu do tuhé šlehačky.
7. Do vychladlé směsi nyní zapracujeme šlehačku na 2x, nejdříve polovinu a poté zbytek. Nesmíme směs přešlehat.
8. Nyní si postupně namáčíme cukrářské piškoty v kávě – z obou stran a velmi rychle, aby se nerozmočily.
9. Namočené piškoty vyskládáme do připravené dortové formy tak, aby nám pokryly celé dno.
10. Tuto vrstvu piškotu rovnoměrně potřeme 1/2 mascarpone směsi a navrch vyskládáme další namočené piškoty.
Domácí tiramisu ve skleničce s malinami a čokoládovými hoblinkami
11. Na tuto vrstvu piškotů opět rovnoměrně naneseme zbytek mascarpone krému.
12. Dort zakryjeme a dáme na minimálně 4 hodiny do lednice.
13. Nakonec dort jemně pomocí síta poprášíme kakaem.
Tipy pro různé regionální variace
Existuje mnoho variant tiramisu, které se liší podle regionů i osobních preferencí. Některé recepty například vynechávají žloutky nebo je tepelně upravují, aby prodloužily trvanlivost dezertu. Piškoty se kromě kávy mohou namáčet i do dezertního vína Marsala.
Některé radiční tiramisu se připravuje z cukrářských piškotů savoiardi, které se namáčejí do silné kávy smíchané s likérem Amaretto.