Knoflíčkové cukroví je hravým a krásným doplňkem vánočního stolu. Díky svému roztomilému vzhledu a skvělé kokosové chuti si získá oblibu nejen u dětí ale i u dospělých. Toto cukroví navozuje pocit pohody a zimní atmosféry díky svém zasněženému vzhledu, které mu dodávají kokosové vločky na povrchu. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek vypadá velmi elegantně.
Knoflíčky jsou v některých kulturách považovány za symbol štěstí. Jsou symbolem ochrany a soudržnosti, dále prosperity a hojnosti, někde jsou považovány za nositele štěstí a za talismany, jejich kulatý tvar má připomínat symbol nekonečna. Při vánočním pečení tak knoflíčkové cukroví nejen obohatí vánoční stůl , ale může také nést milý význam, který podtrhuje atmosféru rodinného štěstí a novoročních přání.
Recept na knoflíčkové cukroví – důlková kolečka
Ingredience pro přípravu
- 400 g mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 130 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 150 g broskvového džemu
- 30 g džemu z bobulí
- 150 g kokosu na obalení
Postup
1. V misce smícháme ingredience pro těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii aspoň půl hodiny odpočívat v lednici.
2. Z těsta tvarujeme nejdříve kuličky, pak je přitlačíme do tvaru knoflíků o průměru cca 4 cm a ukládáme na plech s pečícím papírem
3. Do každého kolečka uděláme slámkou dírku (nesmí být skrz kolečko).
4. Kolečka pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 8 minut. Necháme vychladit.
5. Sušenky namáčíme do mírně rozpuštěného broskvového džemu a obalujeme v kokose.
6. Zdobíme marmeládou z bobulovitého ovoce tak, že do cukrářským sáčkem nastříkáme marmeládu do vytvořených dírek.
Tip na barevné variace
Pokud chcete cukroví ozvláštnit, rozdělte strouhaný kokos na dvě části a jednu z nich obarvěte přírodním barvivemn paříklad šťávou z červené řepy nebo špenátu.