Knoflíčkové cukroví je hravým a krásným doplňkem vánočního stolu. Díky svému roztomilému vzhledu a skvělé kokosové chuti si získá oblibu nejen u dětí ale i u dospělých. Toto cukroví navozuje pocit pohody a zimní atmosféry díky svém zasněženému vzhledu, které mu dodávají kokosové vločky na povrchu. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek vypadá velmi elegantně.

Knoflíčky jsou v některých kulturách považovány za symbol štěstí. Jsou symbolem ochrany a soudržnosti, dále prosperity a hojnosti, někde jsou považovány za nositele štěstí a za talismany, jejich kulatý tvar má připomínat symbol nekonečna. Při vánočním pečení tak knoflíčkové cukroví nejen obohatí vánoční stůl , ale může také nést milý význam, který podtrhuje atmosféru rodinného štěstí a novoročních přání.

Recept na knoflíčkové cukroví – důlková kolečka

Ingredience pro přípravu

  • 400 g mouky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 130 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 150 g broskvového džemu
  • 30 g džemu z bobulí
  • 150 g kokosu na obalení

Postup

1. V misce smícháme ingredience pro těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii aspoň půl hodiny odpočívat v lednici.

Připravíme si těsto.
Připravíme si těsto

2. Z těsta tvarujeme nejdříve kuličky, pak je přitlačíme do tvaru knoflíků o průměru cca 4 cm a ukládáme na plech s pečícím papírem

Tvarujeme knoflíčky.
Tvarujeme knoflíčky.

3. Do každého kolečka uděláme slámkou dírku (nesmí být skrz kolečko).

Brčkem děláme dírky.
Brčkem děláme dírky.

4. Kolečka pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 8 minut. Necháme vychladit.

Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

5. Sušenky namáčíme do mírně rozpuštěného broskvového džemu a obalujeme v kokose.

Namočíme v rozpuštěné marmeládě.
Namočíme v rozpuštěné marmeládě.
Sušenky obalíme v kokose.
Sušenky obalíme v kokose.

6. Zdobíme marmeládou z bobulovitého ovoce tak, že do cukrářským sáčkem nastříkáme marmeládu do vytvořených dírek.

Ozdobíme marmeládou.
Ozdobíme marmeládou.

Tip na barevné variace

Pokud chcete cukroví ozvláštnit, rozdělte strouhaný kokos na dvě části a jednu z nich obarvěte přírodním barvivemn paříklad šťávou z červené řepy nebo špenátu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest