Kofilky jsou inspirovány starodávnou ale velice oblíbenou čokoládou Kofilou, která se v tomto receptu promítá do kombinace kávových a čokoládových tónů. Byla to čokoláda našeho dětství, dokonce jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších. Toto cukroví je ideální pro ty, kdo mají rádi výraznější, ne úplně sladkou chuť. Je to lahodné cukroví, který kombinuje jemnou chuť kávového krému, křupavé mandle a čokoládu. Je elegantní svým vzhledem a má svou osobitost, kterou vynikne na každém svátečním, zejména vánočním stole.
Recept na Kofilky s mandlí
Ingredience na přípravu
Těsto
- 180 g hladké. mouky
- 50 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 120 g změklého másla
Náplň
- 1 tyčinka Kofila
- 50 g moučkového cukru
- 120 g změklého másla
Postup přípravy
1. V misce smícháme sypké ingredience na těsto, přidáme žloutek a máslo a ručně vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu do lednice chladit.
2. Náplň si připravíme vyšleháním másla, cukru a jemně nastrouhané tyčinky Kofily. Vyšleháme krém, který uložíme do lednice.
3. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 2 poloviny a jednu polovinu vrátíme zpět do lednice.
4. Druhou polovinu za pomoci pečícího papíru rozválíme na vále na plat o tloušťce 4 mm.
5. Kráječem těsta namáčeném v oleji těsto rozkrájíme na rovnoměrné obdélníčky.
6. Uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 10 minut. Necháme vychladit.
7. Cukrářským sáčkem nanášíme připravenou náplň na spodní stranu obdélníčků a druhým obdélníkem slepíme k sobě.
8. Namočíme 1 stranou do čokoládové polevy a ihned ozdobíme oloupanou mandlí. Necháme ztuhnout v lednici.
Tipy na polevu a zdobení
Hořkou čokoládovou polevu můžeme nahradit mléčnou nebo bílou polevou, na zdobení můžeme místo mandlí použít různé druhy ořechů.