Recept na tuto pomazánku pochází z tradiční české kuchyně, kde každý kousek masa měl svůj význam a všechno se nějakým způsobem spotřebovalo. Myslím všechno z prasete. Pamatuji se ještě na domácí klasické zabíjačky u mých rodičů, které jsme jako děti milovali a kde každá surovina, nebo část prasátka měla svoje místo a svůj recept na zpracování. Mohla bych tady vyjmenovat každý kousek a co se z něj dělalo, ale bylo by to na hodně dlouho.
Proto se radši zaměříme na naše koleno a masovou pomazánku z něj. Nedávno jsme právě z kolen dělala domácí huspeninu, ale budete li chtít, někdy si jí taky uvaříme. Dnes to bude taková malá prasárnička, omlouvám se za název, ale mnozí to máme rádi – z kolene, slaniny a křenu. Kombinace těchto ingrediencí nám vytvoří dokonalou rovnováhu mezi jemností a pikantností a na čerstvém chlebu nebo bagetce, či na topince si tuto pomazánku určitě vychutnáte.
Recept na poctivou masovou pomazánku s pikantním křenem
Ingredience na přípravu Kolena na chleba – masové pomazánky s křenem
Vaření vepřového kolena
- přední vepřové koleno
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky Nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 kávová lžička soli
Příprava pomazánky
- 350 g masa z vařeného předního vepřového kolena
- 150 g anglické slaniny
- 3 lžíce nastrouhaného křenu
- 2 jarní cibulky
- svazek plocholistý petržele bez stonků
- 50 g plnotučné hořčice
- kelímek husté zakysané smetany (200 ml)
- 2 lžičky šťávy z citrónu
- 1 lžička soli
- pepř dle chuti
Postup přípravy masové pomazánky z vepřového kolene
1. Ve větším hrnci si uvaříme vepřové koleno ve vodě s přidáním všech koření a nakrájené zeleniny.
2. Vaříme 2,5-3 hodiny, do úplného změknutí masa, které by mělo opadávat od kosti.
3. Po uvaření necháme trochu ochladit, obereme od kosti, použijeme pouze libové maso, kůži a tuk necháme stranou.

Bulharská pomazánka: Nostalgická připomínka starých časů
4. Libové maso spolu s anglickou slaninou umeleme na masovém mlýnku nebo v sekáčku.
5. Postupně přidáme nastrouhaný křen, na jemno nasekané jarní cibulky a petrželovou nať, přidáme hořčici a zakysanou smetanu.
6. Osolíme, opepříme a přidáme dle chuti citrónovou šťávu. Pomazánku důkladně promícháme, případně ještě dochutíme některou z ingrediencí.
Tipy k podávání
Pomazánka by měla být jemná, aby jí bylo možné nabírat a mazat na pečivo anebo nabírat chlebovými kmínovými tyčinkami, ke kterým se skvěle hodí.
V sezóně medvědího česneku jí zpestřete nasekaným medvědím česnekem.
Vývar z kolene použijte na polévku s kroupami a majoránkou.
Pomazánku nabídnete i přátelům na oslavě či pikniku k pivu a vínu. Určitě vám nezbyde ani kousek.

Pečené marinované koleno: Křupavá kůrka a vůně hospodské klasiky

Lahůdková masová Pomazánka z vepřové pečeně
pozn.: částečně upraveno AI