Recept na tuto pomazánku pochází z tradiční české kuchyně, kde každý kousek masa měl svůj význam a všechno se nějakým způsobem spotřebovalo. Myslím všechno z prasete. Pamatuji se ještě na domácí klasické zabíjačky u mých rodičů, které jsme jako děti milovali a kde každá surovina, nebo část prasátka měla svoje místo a svůj recept na zpracování. Mohla bych tady vyjmenovat každý kousek a co se z něj dělalo, ale bylo by to na hodně dlouho.

Proto se radši zaměříme na naše koleno a masovou pomazánku z něj. Nedávno jsme právě z kolen dělala domácí huspeninu, ale budete li chtít, někdy si jí taky uvaříme. Dnes to bude taková malá prasárnička, omlouvám se za název, ale mnozí to máme rádi – z kolene, slaniny a křenu. Kombinace těchto ingrediencí nám vytvoří dokonalou rovnováhu mezi jemností a pikantností a na čerstvém chlebu nebo bagetce, či na topince si tuto pomazánku určitě vychutnáte.

Recept na poctivou masovou pomazánku s pikantním křenem

Ingredience na přípravu Kolena na chleba – masové pomazánky s křenem

Vaření vepřového kolena

  • přední vepřové koleno
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky Nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička soli

Příprava pomazánky

  • 350 g masa z vařeného předního vepřového kolena
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 lžíce nastrouhaného křenu
  • 2 jarní cibulky
  • svazek plocholistý petržele bez stonků
  • 50 g plnotučné hořčice
  • kelímek husté zakysané smetany (200 ml)
  • 2 lžičky šťávy z citrónu
  • 1 lžička soli
  • pepř dle chuti

Postup přípravy masové pomazánky z vepřového kolene

Obrázek receptu na Koleno na chleba - poctivá masová pomazánka s pikantním křenem
Foto: cooky.cz, Recept na Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

1. Ve větším hrnci si uvaříme vepřové koleno ve vodě s přidáním všech koření a nakrájené zeleniny.

2. Vaříme 2,5-3 hodiny, do úplného změknutí masa, které by mělo opadávat od kosti.

3. Po uvaření necháme trochu ochladit, obereme od kosti, použijeme pouze libové maso, kůži a tuk necháme stranou.

Obrázek receptu na bulharskou pomazánku.

Bulharská pomazánka: Nostalgická připomínka starých časů

4. Libové maso spolu s anglickou slaninou umeleme na masovém mlýnku nebo v sekáčku.

5. Postupně přidáme nastrouhaný křen, na jemno nasekané jarní cibulky a petrželovou nať, přidáme hořčici a zakysanou smetanu.

Libové maso obereme od kosti, tuku a kůže.
Foto: cooky.cz, Libové maso obereme od kosti, tuku a kůže.

6. Osolíme, opepříme a přidáme dle chuti citrónovou šťávu. Pomazánku důkladně promícháme, případně ještě dochutíme některou z ingrediencí.

Tipy k podávání

Pomazánka by měla být jemná, aby jí bylo možné nabírat a mazat na pečivo anebo nabírat chlebovými kmínovými tyčinkami, ke kterým se skvěle hodí.

V sezóně medvědího česneku jí zpestřete nasekaným medvědím česnekem.

Vývar z kolene použijte na polévku s kroupami a majoránkou.

Pomazánku nabídnete i přátelům na oslavě či pikniku k pivu a vínu. Určitě vám nezbyde ani kousek.

Obrázek receptu na pečené koleno.

Pečené marinované koleno: Křupavá kůrka a vůně hospodské klasiky

Lahůdková masová Pomazánka z vepřové pečeně

Lahůdková masová Pomazánka z vepřové pečeně

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest