Vánoce by prostě nebyly ono bez stolu plného mnoha druhů krásně nazdobeného
vánočního cukroví. Pečení vánočního cukroví začíná týden nebo i dva před svátky. Každý den se vyrábí jeden nebo dva druhy, a když Štědrý večer zaklepe na dveře, talíř je plný různých tvarů, barev a chutí. Tato srdíčka jsou typem pečiva zvaného křehké pečivo, Těsto se vyrábí smícháním mouky s máslem nebo margarínem. Výsledkem je drobivá textura, která je hustá, na rozdíl od vzdušné a nadýchané textury pečiva. Ale pojďme radši péct!
Recept na Křehká srdíčka s marmeládou
Ingredience k přípravě
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 6 g prášku do pečiva
- 200 g rostlinného tuku (margarínu)
- 2 vejce
- džem (červený rybíz nebo jahoda),
- moučkový cukr
Postup
1. V misce smícháme prosetou mouku s moučkovým cukrem a práškem do pečiva.
2. Přidáme vejce a margarín a vypracujeme rukou jednolité těsto, které zabalené do folie dáme cca na 30 minut do lednice odpočinout.
3. Poté těsto vyndáme na vál a vykrajovátkem vykrajujeme srdíčka, která ukládáme na plech s pečícím papírem. U poloviny koleček vykrojíme malé kolečko.
4.Pečeme v troubě cca 12 minut při teplotě 175 stupňů, dokud srdíčka nemají zlatavé okraje.
5. Po upečení necháme srdíčka vychladnout a mažeme nejlépe rybízovou marmeládou celá kolečka bez otvoru.
6. Poté slepíme každé srdíčko se srdíčkem s otvorem a poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy
Srdíčka uchováváme v uzavíratelné dóze na chladném místě. Marmeláda srdíčka po čase zvláční a chuťově se propojí. Můžeme vyzkoušet různé druhy marmelád nebo je doplnit tenkou vrstvou džemu podle oblíbené chuti.