Tyto krůtí masové kuličky s fetou se snadno vyrábějí a mohou být podávány jakýmkoliv způsobem. Jsou výbornné jen s jednoduchou citronovou jogurtovou omáčkou, ale hodí se i k dobré omáčce nebo do jakéhokoliv salátu.
Krůta je odborníky považována za superpotravinu. Krůtí maso je velmi dobře stravitelné, neobsahuje příliš tuku a obsahuje hodně bílkovin. Zároveň obsahuje ze ¾ bílé maso a z jedné ¼ maso tmavé.
Masové kuličky obsahují opravdu velmi málo strouhanky, dejte jen tolik aby nebyly vysušené či tuhé. Pokud máte pocit, že je směs trochu mokrá a těžko se z ní tvoří kuličky, navlhčete si ruce vodou. Čím méně budete mletou směsí manipulovat, tím křehčí budou vaše kuličky.
Recept na Krůtí kuličky s feta sýrem
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech na pečení
Suroviny
- 500 g mletého krůtího masa
- 1/2 malé žluté cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 kus velké vejce (lehce rozšlehané)
- 4 stroužky česneku (rozlisovaného)
- 1/2 hrnku strouhanky
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1a1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- špetku červené papriky
- 1/2 hrnku rozdrobeného sýru fera
Ingredience na citrónovo jogurtovou omáčku
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- šťáva z 1/2 citrónu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na servírování měsíčky citrónu a nasekaný čerstvý kopr a petrželku.
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200° a vyložíme plech pečícím papírem
- Ve velké míse smíchejte krůtí maso, cibuli, vejce, česnek, strouhanku, petržel, kopr, sůl, pepř, papriku
- Přidáme fetu a jemně mícháme, dokud se vše dobře nespojí
- Vytvarujeme masové koule, které pomažeme olejem a odkládáme na plech vyložený pečícím papírem
- Pečeme dozlatova 18 až 20 minut
Postup na přípravu citrónovo jogurtové omáčky
- Ve střední misce smícháme jogurt a citronovou šťávu; dochutíme solí a pepřem
- Na talíř rozetřeme jogurt a poklademe masovými kuličkami
- Posypeme koprem a petrželkou a podáváme s měsíčky citronu
- Nechte si chutnat