Není nad dobré jídlo, zvláště sladké. Když už vás v životě všechno štve a máte pocit, že nevíte kudy kam, koláček nikdy nezklame. A že jich v nabídce je celá řada. Cukrařina je něco jako móda a výtvarné umění dohromady. Střídají se v ní různé trendy a přejímají se národní dezerty. Z Ameriky k nám doputovaly například cupcaky, z Francie makronky. Přestože jsou lahodné, někdy se chceme nostalgicky ohlédnout do dob našeho dětství a sáhnout po retro dezertech, které si svou oblibu uchovaly dodnes.
Větrníky a věnečky, kam se podíváš
Odpalované těsto se k nám dostalo nejspíše z Francie, ale než abychom přejímali jejich složitě se vyslovující éclairs a profiteroles, raději jsme se vrhli na větrníky a věnečky. Co je však skutečným retro dezertem, jsou labutě z odpalovaného těsta. Je to tedy výzva, ale pohled na váš výtvor vás okamžitě vrátí zpět v čase.
Svou slávu si uchovaly i jiné dezerty z dob minulých, například dort Harlekýn, piškotové rolády, kremrole, šalamounské řezy, dunajské vlny, punčové řezy a nesmíme zapomenout ani na pověstné rakvičky, sladký šlehaný zákusek, který si dnes můžete dopřát nejen v cukrárnách, ale koupit si jej i balený v mnoha obchodech s potravinami (samozřejmě ale na domácí mít nebude). To je však jen malá část toho, jaké sladkosti na nás čekaly na pultech před mnoha lety. Dáte dohromady i jiné?
Kvíz: Znáte české retro dezerty?