Jablka jsou snad tím nejvděčnějším ovocem. Můžete je připravit na milion způsobů, zároveň z nich vytvořit džem, zavařit je do sklenice a uložit do sklepa na později, sušit, vařit, zapéct, dokonce je můžete použít i při přípravě slaných pokrmů. Pro někoho by se možná mohly zdát nudné, ale je tomu přesně naopak. Navíc vám mohou nabídnout spoustu zdravotních výhod. Nejčastěji se z nich pečou sladké dezerty. Kolik jich znáte vy?
Na jablečný štrúdl nic nemá
Klasický jablečný štrúdl nebo závin nikdy neztratí svou oblibu. Bohužel nepochází z naší země, nýbrž z Rakouska, ale to neznamená, že bychom jej u nás měli méně rádi. Spíše naopak. Někdo jej může považovat za retro dezert a měl by pravdu, ale jedná se o moučník, který za celé ty roky neztratil na popularitě a dodnes je nabízen nejen v cukrárnách a kavárnách, ale i špičkových restauracích jako dezert.
Zdravotní výhody jablek
Chcete-li dbát o své zdraví a nevěříte vitamínům v podobě pilulek, první kroky by vás měly vést k nákupu jablek. Přezdívá se jim „kulaté lékárny“, což mluví za vše. Pomáhají při trávení, jsou skvělými bojovníky proti infekcím, detoxikují a regenerují a posilují funkci imunitního systému. Zároveň nezapomínejte, že největším zdrojem vitamínů a minerálů je jejich slupka, obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Proto se je snažte neloupat.
Kvíz: Jak dobře znáte jablečné dezerty?
Kvíz na téma extrémní jídla: Jen hrstka lidí si na nich pochutná, ale v gastronomii patří mezi hvězdy
Bramborový kvíz, který zabere pár minut: Oblíbené druhy a postupy přípravy by měla znát každá kuchařka
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline