Není nad vaření našich babiček, skutečně. Jsou to snad kouzelnice. V dobách, kdy se teprve učily vařit, nebylo jídla příliš nazbyt. Na rozdíl od mladších generací se naučily vyjít i z mála a šetřit. To znamenalo naučit se vařit jen z pár surovin. Přesto si však chtěly pochutnat, takže nakonec dokázaly vytvořit chutné, levné a jednoduché jídlo z mála ingrediencí. Pamatujete si některá staročeská jídla našich babiček?
Kuchyně našich babiček
Teď už je jiná doba. Zajdete si do supermarketu, nakoupíte, co potřebujete, zapnete internet, najdete recept a vaříte krok po kroku. To za našich babiček rozhodně nebylo. Jídlo bylo mnohem vzácnější, potraviny však kvalitnější. Všechno bylo domácí. Chovala se zvířata na maso, mléko a vejce, pěstovaly se plodiny. Nebylo to jen o tom postavit se k plotně a začít vařit. Za tím, abyste si mohli připravit potřebné suroviny, stála obrovská dřina.
Proto naše babičky mají naprosto jiný vztah k jídlu než my dnes. Váží si ho a neplýtvají. Tajemstvím jejich chuťově dokonalé kuchyně je umění uvařit i z mála, a přesto velmi chutně. Některá jídla si svou oblibu uchovala i dnes. Jiná jsou pro nás však téměř cizí. I názvy některých pokrmů jsou pro nás velkou neznámou. Nebo vy si snad pamatujete, co se jedlo za vašich babiček? Pokud si myslíte, že ano, zkuste si náš dnešní kvíz.
Kvíz: Znáte jídla našich babiček?
Velký kvíz o přípravě řízků: Více než polovinu otázek zodpoví jen Češi se znalostmi šéfkuchařů
Zdroj: Autorský text, Wikipedie