Není nad vaření našich babiček, skutečně. Jsou to snad kouzelnice. V dobách, kdy se teprve učily vařit, nebylo jídla příliš nazbyt. Na rozdíl od mladších generací se naučily vyjít i z mála a šetřit. To znamenalo naučit se vařit jen z pár surovin. Přesto si však chtěly pochutnat, takže nakonec dokázaly vytvořit chutné, levné a jednoduché jídlo z mála ingrediencí. Pamatujete si některá staročeská jídla našich babiček?

Kuchyně našich babiček

Teď už je jiná doba. Zajdete si do supermarketu, nakoupíte, co potřebujete, zapnete internet, najdete recept a vaříte krok po kroku. To za našich babiček rozhodně nebylo. Jídlo bylo mnohem vzácnější, potraviny však kvalitnější. Všechno bylo domácí. Chovala se zvířata na maso, mléko a vejce, pěstovaly se plodiny. Nebylo to jen o tom postavit se k plotně a začít vařit. Za tím, abyste si mohli připravit potřebné suroviny, stála obrovská dřina.

Proto naše babičky mají naprosto jiný vztah k jídlu než my dnes. Váží si ho a neplýtvají. Tajemstvím jejich chuťově dokonalé kuchyně je umění uvařit i z mála, a přesto velmi chutně. Některá jídla si svou oblibu uchovala i dnes. Jiná jsou pro nás však téměř cizí. I názvy některých pokrmů jsou pro nás velkou neznámou. Nebo vy si snad pamatujete, co se jedlo za vašich babiček? Pokud si myslíte, že ano, zkuste si náš dnešní kvíz.

Fotografie ke kvízu o přípravě řízků

Velký kvíz o přípravě řízků: Více než polovinu otázek zodpoví jen Češi se znalostmi šéfkuchařů

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest