Máslo je surovinou nezbytnou v přípravě mnoha pokrmů, slaných i sladkých. Má své místo téměř v každé kuchyni. Než jej však hodíte do nákupního košíku, přečtěte si obal.

Máslo patří mezi nejstarší a nejtradičnější potraviny vůbec. Ačkoli jej dnes považujeme za naprosto běžnou surovinu, má za sebou dlouhý a fascinující proces výroby. Zároveň jde o jednu z nejvíce regulovaných potravin. Aby mohlo nést označení „máslo“, musí splňovat přesně stanovené podmínky týkající se obsahu tuku, kyselosti i způsobu zpracování.

Není máslo jako máslo

Kromě klasického másla existuje také celá škála variant – přepuštěné máslo, farmářské máslo, ochucená másla či evropská a americká verze, které se liší nejen chutí, ale také obsahem vody. Máslo hraje zásadní roli v kulinářství, od kvalitního pečiva přes omáčky až po cukrářské dezerty. Přesto o této surovině koluje mnoho mýtů. Je opravdu nebezpečné kvůli cholesterolu? Je rostlinné „máslo“ skutečně máslo? A proč Francouzi nedají dopustit na máslo s vysokým obsahem tuku?

V následujícím kvízu si můžete ověřit, jak dobře se vyznáte ve složení, technologii výroby i historii másla. Otázky jsou záludnější a zaměřují se na detaily, které běžný spotřebitel většinou nezná. Některé z nich vás možná překvapí. Nebo se považujete za znalce?

Fotografie ke kvízu o vánočních jídlech

Kvíz na téma oblíbené vánoční pokrmy: 10 z 10 bodů získají jen skuteční znalci

Fotografie tiramisu ke kvízu o dezertech

Kvíz na téma slavné dezerty: Málokdo ví, z čeho se pečou a kdo s nimi poprvé přišel

Zdroj: Autorský text redakce Cooky.cz, podklady z veřejně dostupných informací na webu Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest