Na prázdniny u prarodičů vzpomíná každý s láskou. Jedna z prvních věcí, které se nám vybaví, je babiččina kuchyně a její dobroty s legračními názvy.
Babiččina kuchyně byla světem, kde se vařilo takzvaně „od oka“, podle zkušeností a výrazů, které se dnes už pomalu vytrácejí. Mnoho názvů jídel, surovin i kuchyňských pomůcek se lišilo podle regionu a často zněly úplně jinak než spisovná čeština. Nebyl totiž žádný internet a sociální sítě, aby se všemožná slova či recepty virálně šířily. Kuchyně tak byla místem, kde se jazyk i tradice přirozeně předávaly z generace na generaci.
Nářeční názvy jídel a nádobí
Nářeční výrazy dokázaly být velmi malebné a výstižné. Jedno slovo často vystihlo tvar nebo funkci věci. Nicméně na jednom místě mohl být daný název pro všechny naprosto přirozený, o kousek dál už šlo pro místní obyvatele o cizí slovo. Dnes už se s nimi setkáme spíš při vzpomínkách na dětství, v pohádkách nebo při návštěvě našich babiček na venkově. Přesto mají své kouzlo a jsou důležitou součástí kulturního dědictví.
V tomto kvízu si můžete vyzkoušet, zda byste se v babiččině kuchyni neztratili. Poznáte, co je to například „rajčula“ nebo „švrdlák“? Kolik nářečních výrazů dokážete správně přiřadit? Možná budete mile překvapeni, možná budete muset brzy navštívit své prarodiče a požádat je o dovzdělání.
Kvíz: Znáte podivné nářeční výrazy pro některé jídla a kuchyňské pomůcky?
Rychlý test znalostí pro zkušené pivaře: O světových značkách má přehled jen naprostá elita
Zdroj: Autorský text redakce Cooky.cz, podklady z veřejně dostupných informací na webu NašeŘeč, AVČR