Evropská gastronomie je jako obrovská kuchařka, do které po staletí přispívaly celé civilizace, národy i jednotlivci a každá kapitola nese jiné chutě a také techniky vaření. Cesta, kterou evropská kuchyně urazila od antických hostin až po moderní fine dining, je fascinující příběh o kultuře, společenských změnách, obchodu i vědě.

Antika je základním pilířem evropské kuchyně

Evropské kulinářské dějiny začínají v kuchyních antického Řecka a Říma. Už tehdy byla gastronomie považována za umění. Hostiny byly obvykle pojaty jako politické nebo společenské události. Už v té době používali Řekové ve své kuchyni olivový olej, med, víno nebo bylinky.

Na druhou stranu Římané dovedli kulinářské umění do extrému. Připravovali hostiny o mnoha chodech a používali suroviny z celé říše. Od fíků, přes koření z Orientu a po mořské plody. Jejich techniky přípravy jídel používáme dodnes.

Ústupky ve středověku i nové možnosti

Po pádu Říma se stolování zjednodušilo. Středověká kuchyně byla rozdělena podle společenských tříd. Chudí jedli hlavně obilné kaše, luštěniny, zelí a maso pouze výjimečně. Šlechta si však dopřávala honosné tabule s pečenou zvěřinou, sladko-slano-kořeněnými omáčkami a exotickým kořením. Koření bylo jednoznačně symbolem bohatství.

Jak šel čas

Objevitelské cesty během období Renesance (15. a 16. století) změnily evropskou gastronomii navždy. Do Evropy se dostaly suroviny, bez kterých si dnešní kuchyni neumíme představit. Ku příkladu brambory, rajčata, kukuřice nebo kakao a vanilka.

Na přelomu 17. a 18. století vzniká vyhlášená francouzská vysoká gastronomie. Královský dvůr Ludvíka XIV. určuje trendy: servírování na chody, estetika na talíři, techniky jako redukce, zahušťování a precizní příprava omáček.

Přestože si během 20. století Evropa a její gastronomie prošla vznikem fastfoodů a třeba velmi uznávané molekulární kuchyně, nakonec se stejně vracíme k tradicím a kvalitním surovinám v BIO podobě.

Mezi evropskými recepty existují natolik známé pokrmy, které znají snad už i malé děti. Vyzkoušejte si tento znalostní kvíz a přiřaďte známé jídlo jeho původní zemi!

Obrázek kvízu na téma příprava kávy.

Český turek, espresso i cappuccino. Test znalostí o přípravě oblíbených druhů kávy. Kdo skončí s úspěšností nad 70 %, mohl by dělat baristu

Zdroj: encyklopediapoznania

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest