V mnoha kultovních českých i světových filmech hrají hlavní roli nejen herci, ale i jídlo. Některé snímky jej mají přímo v názvu, jiné vám lahodné pokrmy servírují v jednotlivých scénách. Ikonické jsou například scény s nokem z českého filmu Pelíšky nebo se zelím a šípkovou omáčkou ze snímku Slavnosti sněženek. Dáte však dohromady i jiná jídla z českých filmů?
S šípkovou, se zelím
Snímek Slavnosti sněženek natočil režisér Jiří Menzel a jídlo zde hraje možná hlavnější roli než většina herců. Film vznikl na motivy stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala, v níž popisuje život obyvatel rekreační osady a blízké vesnice. Když dojde ke srážce s divočákem, je jasno. Budou zvěřinové hody. Jenže aby se tolik lidí domluvilo, jak je připravit, to je zkrátka nemožné. Jedni chtějí se šípkovou omáčkou, jiní se zelím. A do toho je tady žravý pan Karel v podání Jiřího Krejčíka, který na co přijde, to zkrátka sežere. Rozhodně nedoporučujeme tento film sledovat, máte-li hlad.
Ne sůl, koření
Vzpomínáte si, jak se král Já I. v podání Jana Wericha v pohádce Byl jednou jeden král rozhodl z království odstranit veškerou sůl jen proto, že mu jeho milovaná dcera Maruška řekla, že ho má ráda jako sůl? Přišla mu obyčejná, ale záhy zjistil, že bez soli se zkrátka nedá jíst. Pořádal sladké hostiny, z kterých bylo všem tak akorát špatně, a dokonce si dovolil uspořádat i zabijačkové hody naprosto bez soli. Jenže na obrazovkách to vypadá lépe, než to chutná, a tak divákovi nezbývá nic jiného než polknout slinu při pohledu na prohýbající se stoly pod hromadou dobrot. Na jaká jídla z českých filmů si vzpomínáte vy?
Kvíz: Pamatujete si jídla z českých filmů?
Test znalostí o bramborovém salátu: Připravují ho všichni, ale zdaleka ne každý v rychlém kvízu uspěje