Příběh kávy začíná ve východní Africe, nejčastěji spojovaný s Etiopií, kde se kávovník přirozeně vyskytoval a kde lidé poprvé začali zpracovávat jeho plody. Z původního žvýkání kávových třešní se postupně vyvinuly první nápoje vařené z rozdrcených zrn a později i pražených bobů. Arabský svět sehrál zásadní roli při rozšíření kávy i při vzniku prvních kaváren, které se objevily už v 15. století. Do Evropy se káva dostala o dvě století později a rychle se stala symbolem společenského života.

Pěstování kávy v různých oblastech světa

Káva se pěstuje především v tropickém pásu, v nadmořských výškách, které ovlivňují výslednou kvalitu. Oblasti kolem rovníku poskytují kávovníkům stabilní teplotu, dostatek vláhy a vhodné půdní podmínky. Rozdíly mezi jednotlivými regiony, jako jsou Afrika, Jižní Amerika nebo jihovýchodní Asie, se promítají do chuti podobně jako u vína. Vysoká nadmořská výška zpomaluje růst kávovníku, díky čemuž získává káva komplexnější aroma.

Základní rozdělení kávy

Nejčastěji se setkáváme se dvěma druhy: Arabica a Robusta. Arabica má jemnější a aromatičtější chuť, bývá sladší a nabízí širší škálu chutí od ovocných po čokoládové tóny. Roste ve vyšších polohách a je náročnější na pěstování. Naproti tomu Robusta se pěstuje v nižších nadmořských výškách, je odolnější vůči chorobám a má zemitější, intenzivnější chuť. Obsahuje také více kofeinu, což jí dodává výraznější hořkost.

Příprava a podávání

Kávu můžeme připravovat mnoha způsoby a každý preferuje jiný. Obecně mezi nejoblíbenější metodu přípravy kávy patří espresso, které se připravuje pod vysokým tlakem (cca 9 barů), avšak je nutné vlastnit speciální přístroj. „Kávovary“ na přípravu espressa se liší kvalitou, možnostmi a hlavně cenou. Pokud jste milovníky kávy a uvažujete o pořízení takovéhoto pomocníka, doporučujeme pořízení pákové varianty, se kterou je trochu více práce, ale výsledek stojí za to. Jde primárně o to, že si připravíte chuťový zážitek podle svých preferencí a navíc kvalitně. Toto tvrzení neplatí, jste-li ochotni investovat do přístroje vyšší desítky tisíc korun, kdy i automatizované kávovary zvládají zachovat kvalitu nápoje.

V následujícím kvízu si vyzkoušíte znalosti o tom, jaké další alternativní přípravy kávy existují, jaké nápoje jsou nejoblíbenější a jak se připravují!

Obrázek kvízu na téma jídla slavných osobností.

Kvíz na téma recepty a jídla podle slavných osobností: Málokdo ví, pro co měl slabost i Havel a Gott

Fotografie ke kvízu o hovězím mase

Kvíz o pokrmech s hovězím masem: Základní znalosti zábavnou formou a pár triků pro každého kdo rád vaří

Zdroj: autorský text, coffeeabout, wikipedia

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest