Slavní lidé bývají často obklopeni tajemstvím. A neplatí to jen o jejich činech, ale i o tom, co měli nejraději na talíři. A právě jídla slavných jsou fascinující kapitolou kulturní historie. Odhalují, že i největší mozky a nejcharismatičtější osobnosti světa měly své chutě, rituály a také kuchyňské slabosti.
Když se mluví o Albertu Einsteinovi, většina lidí si vybaví rovnici, ale málokdo ví, jak jednoduché a civilní představy měl o dobrém jídle. Stejně tak Caesar, postrach tribunálu a pán dějin, se u dlouhých stolů obklopoval pokrmy, které by leckdo čekal spíše u venkovského statku než v přítmí římského dvora.
A pak jsou tu osobnosti jako Jan Werich, u kterého se mísila chuť k jídlu s chutí ke slovu. Jeho hostiny bývaly plné humoru a atmosféry, která se nedala koupit, jen prožít.
A pak tu máme dvojici českých ikon, jejichž gastronomické příběhy by vydaly na vlastní kapitolu. Karel Gott, člověk, který procestoval svět, ochutnal eleganci mnoha kuchyní a přesto si uchovával překvapivě pevné kořeny v jednoduché chuti domova. Co na něm bylo nejvíc světové, nebylo na talíři.
Václav Havel byl naopak mužem s překvapivě osobitými rituály a poetickými představami o jídle. Pro něj nebylo vaření jen přípravou pokrmu, spíš způsobem, jak nechat myšlenky dýchat, jako by kuchyň byla menší scéna absurdního dramatu
Ať už šlo o génia, politika, herce nebo zpěváka, jedno mají společné! Všichni si nesli životem chutě, které je doprovázely jako tiché soukromé dějiny. A ta pravá kouzla si odhalíme v následujícím kvízu.
Kvíz: Co chutnalo velikánům světa? Otestujte své znalosti v našem kvízu!
Kvíz na téma hlášky z českých filmů o jídle a pití: Jen hrstka lidí si je pamatuje všechny
Retro kvíz na téma oblíbená jídla z dob Československa: Alespoň polovinu otázek zodpoví jen pamětníci
Zdroj: refresher.cz, ahaonline.cz, kdd.cz