Považujete se za zdatné kuchaře, nebo vrcholem vašeho kuchařského umění jsou míchaná vajíčka? Pokud se domníváte, že zvládáte přípravu základních jídel i bez pomoci receptů, můžete si v následujícím kvízu vyzkoušet, zdali poznáte dobře známé pokrmy jen podle surovin. Pozor, není to tak jednoduché, jak se může zdát.
Bez základních surovin se neobejdete
Spousta lidí vaří takzvaně od oka, někteří potřebují přesný počet surovin, kuchyňskou váhu a jasně stanovený postup. Ať už patříte do jakékoli skupiny, jedno je jasné – jsou pokrmy, jež se bez určitých surovin zkrátka a dobře neobejdou. Bez potravin, které danému jídlu dodávají tu charakteristickou chuť, podle níž ho bezpečně poznáme i při ochutnávání se zavřenýma očima.
O tom ale je vytváření receptů. Nemyslete si, že je to jednoduché. Při sestavování nových originálních receptů někdy potřebujete hodiny a hodiny, než docílíte správného poměru ingrediencí, abyste získali lahodný pokrm, který se nebudete stydět představit světu. Někdy však stačí i pár omylů, abyste dali vzniknout specialitám, na nichž si pochutnají i jedlíci s mlsným jazýček.
Omyl, který se vyplatil
Věděli jste například, že dezert tiramisu, jehož základem je mascarpone, vznikl úplnou náhodou? Šéfkuchař Roberto Linguanotto připravoval vanilkovou zmrzlinu z vajec a cukru, když nechtěně upustil do misky sýr mascarpone. Směs ochutnal a zjistil, že má sýr velmi příjemnou chuť. S restauratérem Adem Campeolem, který je považován za „otce tiramisu“, a jeho manželkou pak přidali piškoty namočené v kávě a kakao. Bez této malé nehody by zřejmě tradiční italský dezert nikdy nevznikl.
Kvíz: Poznáte jídla pouze podle surovin?
Kvíz o evropské gastronomii: Slavné pokrmy k typickým oblastem přiřadí jen lidé se znalostmi šéfkuchařů