Babičky jsou chodícími studnicemi vědomostí. Cokoli potřebujete zjistit, ony znají odpověď. Jak vyléčit chřipku, jak připravit hostinu pro velkou rodinu, jak ušetřit, jak se zbavit smutku, jak léčit kocovinu po probdělé noci apod. Všechny odpovědi budou mít však stejný základ – dobré jídlo. Znáte názvy některých z pokrmů našich předků?
Prostá, ale lahodná strava
Dříve nebylo tolik možností jako dnes, abyste si zašli do supermarketu a našli tak nepřeberné množství druhů potravin, jen si vybrat. Naše babičky si musely většinu z nich vypěstovat, stála za tím obrovská dřina, navíc peněz také nebylo příliš nazbyt. Naučily se vařit i z mála, a to tak, že zbytečně neplýtvaly a zároveň dokázaly vytvořit lahodné pokrmy, které jsou základem i dnešních kuchyní.
Vtipné názvy
Obiloviny, brambory, luštěniny, zelí, to byly suroviny, které tvořily základ většiny staročeských jídel, jež zpravidla nesla dnes už pro nás velmi vtipné názvy. V dnešní době se už příliš nepoužívají, přitom je možné, že je dobře znáte. Otestovat své znalosti staročeských jídel a jejich názvů si můžete v našem kvízu.
Kvíz: Znáte staročeská jídla našich babiček? Některé názvy vás pobaví
Kvíz pro kuchaře a kuchařky: Kdo pozná pokrmy jen podle seznamu surovin, ten má skutečný přehled
Zdroj: Autorský text, Wikipedie