Máslo je surovinou, bez níž se v kuchyni zkrátka neobejdete. Přirovnat bychom jej mohli k soli, používá se totiž jak ve slané kuchyni, tak i ve sladké, stejně tak v teplé i ve studené. Navíc podle jeho ceny v posledních letech se dokonce zdá, že se jedná o surovinu vhodnou jen pro královský stůl, proto se také mnozí uchylují k jeho domácí přípravě. Co všechno byste měli o másle vědět?

Připlatit se někdy vyplatí

Je jasné, že ne každý si může dovolit máslo za plnou cenu, proto se mnozí uchylují k nakoupení většího množství, jakmile je máslo v akci. Ale to není vždy dobrá volba. Takové máslo může být už příliš staré, a dokonce rozmražené, což není dobré ani pro jeho chuť, ani pro vaše zdraví. Často pochází ze státních rezerv a nelze ho považovat za čerstvé.

Jak si správně vybrat máslo?

V případě másla se rozhodně vyplatí dát si na čas a přečíst si informace na obalu. Dočtete-li se, že se jedná o máslo stolní, držíte v ruce výrobek, který byl dlouhou dobu skladován, zpravidla při teplotě -18 stupňů a prodává se již rozmražený. Má méně intenzivní chuť a krémovost než čerstvé máslo a zhoršenou nutriční hodnotu. Pak na obalu může stát jen máslo, což je produkt vyrobený před více než 20 dny a nebyl zmražený. Čerstvé máslo je pak označení pro máslo, které nemá déle než 20 dní od data výroby a je skladováno při maximální teplotě 8 stupňů. Je zárukou nejvyšší kvality.

Obrázek ke kvízu: Salátový test: Co víte o klasické vánoční příloze?

Test znalostí o bramborovém salátu: Připravují ho všichni, ale zdaleka ne každý v rychlém kvízu uspěje

Obrázek receptu na Ořechové pracny, nebo medvědí tlapky, znáte toto retro cukroví našich babiček, které je tak staré, že se na něj pomalu zapomíná, a tak dobré , zejména když jej upečete tak 3 týdny před Vánoci?

Ořechové pracny, neboli medvědí tlapky – retro cukroví našich babiček, na které se pomalu zapomíná. Nejlépe chutná, když se upeče tři týdny před Vánoci

Zdroj: Autorský text, dtest, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest