Vánoce nejsou jen o dárcích a všude přítomných světýlkách, ale také o rodinné pohodě a hlavně dobrém jídle. Toto jídlo v nás často typicky probouzí vzpomínky na naše dětství a čas strávený s našimi nejbližšími. Česká kuchyně je navíc plná tradic, jako krájení jablka nebo rybí šupina pod talířem. V tento den si obvykle pochutnávají i ti, kteří si během roku na ryby moc nepotrpí. Samozřejmě se v každé zemi slaví Vánoce trochu jinak, ale všude platí jedno: O Vánocích se jí to nejlepší místní jídlo!

Nejde jen o samotné recepty, ale o kouzlo, které v nich je. Děti, které pomáhají vykrajovat cukroví, se smějí, i když těsto ulpí na rukávech. Z kuchyně se ozývá praskání másla na pánvi a z trouby sálá vůně, kterou poznáte i se zavřenýma očima.

Co ale víme o vánočních zvycích z minulosti, co se jídla týká? Například to, že dříve patřil mezi nejznámější štědrovečerní pokrmy s houbami kuba, někdy nazývaný také černý kuba neboli syté jídlo připravované z krupek a sušených hub. Na slavnostní tabuli se objevovaly i kaše z krupice, hrachu nebo prosa, které symbolizovaly hojnost a blahobyt.
K tradičním pokrmům patřilo rovněž vařené sušené ovoce, a z něj připravovaná kaše zvaná „muzika“, oblíbená pro svou přirozenou sladkost a vůni.

TIP: vánoční recepty a cukroví

Kapr jakožto štědrovečerní pokrm

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč drtivá většina českých domácností volí už tradičně kapra jako hlavní chod? Je to vcelku zajímavé, protože kdysi byl Štědrý den dnem půstu, takže se maso vůbec nejedlo. Ale ryba byla vždy považována za půstní pokrm, takže se mohla jíst i v době, kdy bylo jinak maso zakázáno.

Ve středověku a zejména v období rozmachu rybníkářství za dob Karla IV. a Viléma z Pernštejna se kapr stal hojně chovanou a dostupnou rybou. Postupně si našel cestu i na měšťanské a venkovské stoly. Jako hlavní štědrovečerní chod se ustálil ale až v 19 století.

Vyznáte se v základních českých a vánočních tradicích? Vyzkoušejte si tento kvíz a snadno poznáte, jak dobře jste připraveni na Vánoce!

Obrázek kvízu na téma retro jídla Československé éry.

Retro kvíz na téma oblíbená jídla z dob Československa: Alespoň polovinu otázek zodpoví jen pamětníci

Svíčková

Kvíz: Omáčková liga mistrů je tu. Otestujte si znalosti o českých klasikách – uspějí jen skuteční jedlíci

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest