Když se člověk vydá na cestu po českých a moravských vesnicích, zjistí jednu krásnou věc. Kromě kopců, polí a starých lip je tu ještě jeden poklad, který se dědí z generace na generaci. Podivuhodná jména jídel, jež znějí, jako by je skládal básník s notnou dávkou humoru. Nebo hospodský po dlouhém večeru se štamgasty.
V každém kraji narazíte na něco jiného. A jen máloco vyvolá takový úsměv jako chvíle, kdy vám někdo s naprostou vážností nabídne:
„Dáte si blbouny?“
„Máme i vopich!“
„K večeři bude cvíboch.“
Návštěvník neznalý místních zvyklostí se zarazí. Možná i ohlédne po únikovém východu, jenže místní se tváří, jako by šlo o něco naprosto samozřejmého. A ono také jde. Většinou!
Tyhle názvy mají zvláštní schopnost vzbudit zvědavost. Jsou to slova, která jako by vypadla z dětské říkanky. Přesto se v nich ukrývají letité rodinné recepty, voňavé suroviny a kus regionální pýchy. Každé z těchto jídel má svůj příběh, který se vypráví mezi hrnci a plotnami nejen o poutích a hodech, ale i během všedních dní.
Často se na ně pohlíží jako na vzpomínku na časy, kdy se vařilo z toho, co dům dal, kdy se neplýtvalo a kdy se každá obyčejná surovina pokládala za dar. Tyhle názvy mají v sobě něco poetického i rozpustilého, ať už se za nimi skrývá cokoliv a místní vám to často nepoví. Vysvětlovat se to totiž prý nemá. Má se to ochutnat!
A co je blboun, co je vopich a co cvíboch? Pojďte si vyzkoušet tento kvíz, který vás dokonale otestuje!
Kvíz: Vyznejte se ve staročeských či zvláštních názvech jídel. Víte, co je cvíboch nebo brezle?
Test znalostí o bramborovém salátu: Připravují ho všichni, ale zdaleka ne každý v rychlém kvízu uspěje
Retro kvíz na téma oblíbená jídla z dob Československa: Alespoň polovinu otázek zodpoví jen pamětníci
Zdroj: Krnap, Kulturni-dejiny