Listy s džemem jsou jako malá mistrovská díla. Tvarování jednotlivých jedlých “listů” z těsta přináší do kuchyně kreativitu a radost. Džem, který tvoří náplň, dodává sladkou ovocnou šťavnatost, která kontrastuje s jemně máslovým těstem. Ať už použijete meruňkový, rybízový nebo malinový džem, každý druh přináší vlastní osobitý chuťový tón. Každý kousek je plný lásky a péče, a když je položíte na stůl, okamžitě vytvoří atmosféru, kterou jen tak něco nenahradí.
Recept na kynuté listy – jednoduchý dezert z pár základních ingrediencí
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 ml teplého mléka
- 7 g sušeného droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 500 g mouky
- 1/3 lžičky soli
- olej
- 1 žloutek a 1 lžíce mléka na pomazání
- džem dle chuti
- mák
Postup přípravy
1. V míse smícháme teplé mléko, droždí, cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
2. Poté přisypeme mouku s trochou soli a vypracujeme těsto.
3. Hladké těsto potřeme lžičkou oleje a zabalíme do sáčku.
4. Přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout na teplém místě.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a z každé vypracujeme válec.
6. Každý válec rozdělíme na 5 dílů, získáme tedy celkem 10 dílů těsta.
7. Z jednotlivých dílů vytvarujeme kuličky a ty přikryjeme utěrkou. Takto je necháme 10 minut odpočívat,
8. Z každé koule nyní vyválíme kulatý plát o průměru 17 cm a ten vždy rozřízneme na 4 stejné trojúhelníky.
9. Trojúhelníky složíme do tvaru “domečku” stejně, jako na obrázku.
10. Následně “domečky” postavíme do řady za sebe a například vařečkou stlačíme vršky směrem dolů. Takto vytvoříme list.
11. Listy vyskládáme na plech a potřeme směsí rozšlehaného žloutku s mlékem.
12. Nyní do středu listů (do obtisku vařečky) naneseme džem dle chuti, případně posypeme mákem a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
13. Pečeme 30 minut dozlatova a máme hotovo.
Zajímavosti a tipy
Druhy džemů: Nebojte se experimentovat! Kombinace více druhů džemů může přinést nečekaně lahodné výsledky.
Význam kynutí: Proces kynutí zajišťuje nadýchanou texturu. Pokud máte méně času, lze použít sušené droždí jako my v receptu, ale chuť čerstvého droždí je nenahraditelná.
Dekorace: Pro slavnostní vzhled můžete těsto posypat mákem, sekanými ořechy nebo mandlovými plátky ještě před pečením.