Listy s džemem jsou jako malá mistrovská díla. Tvarování jednotlivých jedlých “listů” z těsta přináší do kuchyně kreativitu a radost. Džem, který tvoří náplň, dodává sladkou ovocnou šťavnatost, která kontrastuje s jemně máslovým těstem. Ať už použijete meruňkový, rybízový nebo malinový džem, každý druh přináší vlastní osobitý chuťový tón. Každý kousek je plný lásky a péče, a když je položíte na stůl, okamžitě vytvoří atmosféru, kterou jen tak něco nenahradí.

Recept na kynuté listy – jednoduchý dezert z pár základních ingrediencí

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 ml teplého mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 500 g mouky
  • 1/3 lžičky soli
  • olej
  • 1 žloutek a 1 lžíce mléka na pomazání
  • džem dle chuti
  • mák

Postup přípravy

1. V míse smícháme teplé mléko, droždí, cukr, vejce a rozpuštěné máslo.

2. Poté přisypeme mouku s trochou soli a vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto.
Zdroj: Chayhana Vostok, Vypracujeme těsto.

3. Hladké těsto potřeme lžičkou oleje a zabalíme do sáčku.

Potřeme olejem a zabalíme do sáčku.
Zdroj: Chayhana Vostok, Potřeme olejem a zabalíme do sáčku.

4. Přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout na teplém místě.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a z každé vypracujeme válec.

6. Každý válec rozdělíme na 5 dílů, získáme tedy celkem 10 dílů těsta.

7. Z jednotlivých dílů vytvarujeme kuličky a ty přikryjeme utěrkou. Takto je necháme 10 minut odpočívat,

Vytvarujeme kuličky.
Zdroj: Chayhana Vostok, Vytvarujeme kuličky.

8. Z každé koule nyní vyválíme kulatý plát o průměru 17 cm a ten vždy rozřízneme na 4 stejné trojúhelníky.

9. Trojúhelníky složíme do tvaru “domečku” stejně, jako na obrázku.

Vytvoříme "domečky" z trojúhelníčků.
Zdroj: Chayhana Vostok, Vytvoříme “domečky” z trojúhelníčků.

10. Následně “domečky” postavíme do řady za sebe a například vařečkou stlačíme vršky směrem dolů. Takto vytvoříme list.

Vznikne nám list.
Zdroj: Chayhana Vostok, Vznikne nám list.

11. Listy vyskládáme na plech a potřeme směsí rozšlehaného žloutku s mlékem.

12. Nyní do středu listů (do obtisku vařečky) naneseme džem dle chuti, případně posypeme mákem a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

Naneseme džem.
Zdroj: Chayhana Vostok, Naneseme džem.

13. Pečeme 30 minut dozlatova a máme hotovo.

Zajímavosti a tipy

Druhy džemů: Nebojte se experimentovat! Kombinace více druhů džemů může přinést nečekaně lahodné výsledky.

Význam kynutí: Proces kynutí zajišťuje nadýchanou texturu. Pokud máte méně času, lze použít sušené droždí jako my v receptu, ale chuť čerstvého droždí je nenahraditelná.

Dekorace: Pro slavnostní vzhled můžete těsto posypat mákem, sekanými ořechy nebo mandlovými plátky ještě před pečením.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest