Znáte citronové kometky? Mezi sladkým a hodně sladkým cukrovím vnášejí na našim svátečním stole svěží citrusovou chuť, protože jde o jemné máslové sušenky s osvěžujícím citronovým nádechem , které se svojí jemností rozplývají na jazyku. Proto jsou vhodnou volbou jak na vánoční stůl, tak jen tak na mlsání ke kávě a čaji. Když k nim přidáte meruňkový džem a kousek marcipánu, teprve to bude to pravé a věřte, že si pochutnáte.
Recept na Lepené citrónové kometky z lineckého
Ingredience na přípravu
- 200 g hladké mouky
- 180 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 60 g Solamylu
- 2 žloutky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- špetka soli
- na dokončení – meruňková marmeláda, marcipánové hvězdičky
Postup přípravy
1. Do misky prosejeme mouku, cukr a solamyl a přidáme ostatní ingredience na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočívat cca 1 hodinu.
2. Těsto rozválíme na cca 3 mm tlustý plát a vykrajujeme komety. Polovině komet vykrojíme do chvostu slzičku. Upečeme nv troubě na plechu s pečícím papírem na 180 stupňů cca 6 minut.
3. Vychladlé slepujeme marmeládou a na každou kometku přilepíme marcipánovou hvězdičku.
Na závěr
Jemné citronové aroma a šťavnatá chuť nás pohltí už při prvním soustu. Ideální ke kávě nebo čaji, tyto kometky přinášejí kousek radosti do každého dne.