Buchta nebo řezy, které se neptají, co je teď moderní, ony tu už jednou byly a v srdci nás všech tak nějak zůstaly. Tento dezert mi přijde jako sladký výstřižek z rodinného alba, kde jsou barvy vybledlé sluncem, ale chuť je jasná a plná léta. Je to buchta, která nepředstírá noblesu, ale umí pohladit po duši.
Vláčná piškotová spodní vrstva, hebký krém z tvarohu a šlehačky a sladký jen tolik, aby vynikla chuť jahod a navrchu vitacitová želatina hravá a svěží, trochu kyselkavá a šumivá.
Recept na letní vitrínu vzpomínek: jahodovou buchtu
Ingredience potřebné přípravu Jahodové buchty s tvarohově smetanovým krémem a želatinou z Vitacitu
Těsto
- 4 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 10 lžic oleje
- 10 lžic vody
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- 3 zakysané smetany
- 1 tučný tvaroh v kelímku
- 1 smetana ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
Želatina
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 2 lžíce cukru
- půl litru vody
- 1 vitacit
Postup přípravy buchty jahodové buchty
1. Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků s cukrem vyšleháme pěnu, po lžících přidáváme olej a vodu. Opatrně vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
2. Vylijeme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě do růžova na 180 stupňů.
3. Vyšleháme krém ze zakysané smetany a tvarohu s cukrem, vmícháme vyšlehanou šlehačku,
4. Krém navrstvíme a rovnoměrně rozetřeme na vychlazený korpus, poklademe hustě jahodami.
5. Z vody, cukru, pudinku a Vitalitu uvaříme pudink, mírně vychladíme a vylijeme navrch buchty. Uložíme do lednice ztuhnout.
Buchtu podáváme samotnou nebo s kopečkem šlehačky a dobrou kávou. Dobrou chuť!

Kakaový zákusek s tvarohem, meruňkami a vitacitem
