Linecké cukroví ve tvaru květin patří mezi ty nejklasičtější, a přesto nejkrásnější druhy cukroví, které se na vánoční stůl dostanou. Jejich jemná máslová chuť a tenká vrstva marmelády v kombinaci s rozkošným květinovým tvarem z nich dělají skutečnou ozdobu každého tácu. Navíc jsou ideální pro pečení s dětmi – snadno se vykrajují a zdobení si každý užije po svém. Toto voňavé vánoční cukroví rozhodně stojí za to zařadit mezi vánoční klasiky, protože svou elegancí a chutí okouzlí každého.
Recept na linecké květiny
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 120 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 70 g oleje
- 1 vejce
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 2 g prášku do pečiva
- 350 g mouky
Náplň a zdobení:
- jahodový džem
- moučkový cukr
- Nutella
Postup přípravy
1. V míse utřeme stěrkou změklé máslo s moučkovým cukrem, poté přilejeme olej a promícháme.
2. Jakmile je olej zapracovaný, přidáme vejce, špetku soli a vanilkový cukr.
3. Dobře vše zapracujeme a nakonec přisypeme prášek do pečiva s moukou.
4. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do sáčku a rozválíme na plát pro vykrajování.
5. Nyní pomocí formiček ve tvaru květů vykrojíme z celého těsta sušenky a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
6. Uprostřed poloviny sušenek vykrojíme pomocí malého víčka ( například od pikniku, jesenky atd.) kolečka.
7. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 20 minut.
8. Na sušenky bez vykrojení středu nyní naneseme jahodový džem nebo Nutellu a přikryjeme sušenkami s výkrojem.
9. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a doprostřed můžeme ještě skrze výkroj doplnit náplň.
Tipy nakonec
Nepřehlédněte: prohlédněte si veškeré naše recepty na linecké cukroví a jeho variace provedení.
Pokud chcete získat elegantní hladké sušenky, těsto příliš nemoučíme!
Těsto můžete připravit i dopředu a nechat ho v ledničce až dva dny. Před vyválením ho nechte trochu povolit, aby se lépe zpracovávalo.