Když slyším pojem lískové oříšky, ihned mě napadnou Tři oříšky pro popelku. Také vám někdy cinkly nad hlavou nebo spadly do klína lískové oříšky. Pokud je nemáte k dispozici, jdou koupit v obchodě, ale já je občas na procházce přírodou ještě potkávám. A víte, že z nich jde upéct výborné cukroví? No a jsme opět v přírodě, nejenom dary lesa hříbečky, šišky a podobně, ale také louky – ano kombinací sušenek tvaru jetele a lískových oříšků nám vznikne vynikající a na pohled zajímavé vánoční cukroví Lískooříškové jetelíčky.

Příprava tohoto vánočního cukroví je také příjemná zábava. Tvoření kuliček z těsta, jejich spojování a zdobení oříškem není vůbec nuda a proto si tohle zajímavé pečení určitě rádi vyzkoušíte. Věřte, že výsledek bude stát za to a že se tento recept stane jedním z vašich oblíbených a toto cukroví nebude chybět už nikdy na vašem vánočním stole.

Recept na cukroví Lísko-oříškové jetelíčky

Ingredience na přípravu

  • 20 g hrubé mouky
  • 20 g strouhanky
  • 120 g moučkového cukru
  • 150 g lískových oříšků
  • 1 vejce
  • celé lískové oříšky na ozdobu

Postup

1. Lískové ořechy pomeleme najemno.

2. V mise si smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé kuličky (asi velikosti vlašského ořechu).

3. Tyto kuličky k sobě spojíme po třech ve tvaru jetelového lístku a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

4. Doprostřed každého vložíme celý lískový oříšek namočený v bílku kvůli lesku a držení tvaru cukroví.

Vzor kvetoucího jetelíčku kvůli představě.
Zdroj: wikimediacommons, Vzor kvetoucího jetelíčku kvůli představě.

5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 17 minut.

Doporučení

Kvůli změknutí jetelíčky doporučujeme upéct několik dní dopředu a skladovat v uzavřené nádobě.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest