Když slyším pojem lískové oříšky, ihned mě napadnou Tři oříšky pro popelku. Také vám někdy cinkly nad hlavou nebo spadly do klína lískové oříšky. Pokud je nemáte k dispozici, jdou koupit v obchodě, ale já je občas na procházce přírodou ještě potkávám. A víte, že z nich jde upéct výborné cukroví? No a jsme opět v přírodě, nejenom dary lesa hříbečky, šišky a podobně, ale také louky – ano kombinací sušenek tvaru jetele a lískových oříšků nám vznikne vynikající a na pohled zajímavé vánoční cukroví Lískooříškové jetelíčky.
Příprava tohoto vánočního cukroví je také příjemná zábava. Tvoření kuliček z těsta, jejich spojování a zdobení oříškem není vůbec nuda a proto si tohle zajímavé pečení určitě rádi vyzkoušíte. Věřte, že výsledek bude stát za to a že se tento recept stane jedním z vašich oblíbených a toto cukroví nebude chybět už nikdy na vašem vánočním stole.
Recept na cukroví Lísko-oříškové jetelíčky
Ingredience na přípravu
- 20 g hrubé mouky
- 20 g strouhanky
- 120 g moučkového cukru
- 150 g lískových oříšků
- 1 vejce
- celé lískové oříšky na ozdobu
Postup
1. Lískové ořechy pomeleme najemno.
2. V mise si smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé kuličky (asi velikosti vlašského ořechu).
3. Tyto kuličky k sobě spojíme po třech ve tvaru jetelového lístku a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
4. Doprostřed každého vložíme celý lískový oříšek namočený v bílku kvůli lesku a držení tvaru cukroví.
5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 17 minut.
Doporučení
Kvůli změknutí jetelíčky doporučujeme upéct několik dní dopředu a skladovat v uzavřené nádobě.