Tento recept přináší křehký marcipánový základ, který je díky medu jemně sladký, a čokoládovou polevu, která dodá kostkám nejen luxusní vzhled, ale i výraznou chuť. Tato sladkost je ideální pro slavnostní příležitosti, zimní odpoledne u kávy nebo jako krásně zabalený dárek, který ocení každý gurmán. Mandle a čokoláda vytvářejí harmonické duo, které nikdy nezklame.
A co je na nich nejlepší – jejich příprava je taková malá terapie, která mě pokaždé baví. Marcipán, med a čokoláda – kdo by tomu odolal? Tyhle kostky mám nejradši na podzim a v zimě, kdy je doma útulno, a něco sladkého to prostě celé ještě pozvedne. Také je doma připravujeme jako vánoční cukroví.
Recept na vánoční marcipánové kostky s medem
Délka pečení v troubě 14 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 175 g hladké mouky
- 35 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 60 g medu
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
Náplň a poleva:
- 200 g marcipánu
- 300 g rybízové marmelády
- moučkový cukr
- 2 plátky želatiny
- 200 g hořké čokolády
- trochu bílé čokolády pro atraktivnější vzhled
- 3 lžíce oleje
Postup přípravy
1. V kastrolu si za stálého míchání rozpustíme spolu med, cukr a máslo.
2. Směs necháme zchladnout a následně zapracujeme mouku a vejce.
3. V jiné misce si smícháme jedlou sodu s rumem a perníkovým kořením. Tuto směs dobře zapracujeme do těsta.
4. Dáme si předehřát troubu na 160°C a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem.
5. Do formy nalejeme těsto, zarovnáme a vložíme do předehřáté trouby na 14 minut.
6. Mezitím si na pracovní ploše vysypané moučkovým cukrem rozválíme marcipán.
7. Upečený a vychladlý korpus rozpůlíme na 2 části a spodní část ohraničíme alobalem nebo čtvercovou formou.
8. Tuto spodní část natřeme trochou marmelády a zakryjeme rozváleným marcipánem.
9. V hrnci si nyní rozehřejeme bez vaření 50 ml vody s 200 g marmelády a želatinové plátky vložíme na 10 minut do studené vody.
10. Z želé plátků vyždímáme přebytečnou vodu a vložíme je do teplé marmeládové směsi, která již není na ohni.
11. Mícháme do úplného rozpuštění želé a necháme mírně zchladnout, poté hned směs nalejeme a zarovnáme na marcipánovém plátu.
12. Tuto část nyní vložíme do lednice a vrchní část mezitím natřeme ze spodní strany zbytkem marmelády.
13. Tuto vrchní část položíme na ztuhlou želatinovou vrstvu a na nějakou dobu zatížíme.
14. Dort nakrájíme na kostičky např. 3 x 3 cm a polejeme je čokoládovou polevou.
15. Polevu připravíme rozpuštěním ve vodní lázni čokolády a oleje.
16. Nakonec dozdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou.
Něco z historie marcipánu
Marcipán má za sebou zajímavou historii, která sahá až do starověku, a to hlavně na Blízkém východě a v Persii, kde se mandle a cukr spojovaly do lahodných sladkostí. Do Evropy se marcipán dostal přes arabské obchodníky a údajně právě díky kontaktům arabského světa se středověkým Španělskem a Itálií začali Evropané tuto sladkost objevovat.
Marcipán se stal především v 17. a 18. století symbolem luxusu – ceny mandlí a cukru tehdy byly vysoké, a tak si ho mohli dovolit jen majetnější lidé. Na královských a šlechtických dvorech se marcipán podával během slavností a oslav, a mnohdy se tvaroval do nádherných sošek a figur, které měly ohromit hosty.