Tento recept přináší křehký marcipánový základ, který je díky medu jemně sladký, a čokoládovou polevu, která dodá kostkám nejen luxusní vzhled, ale i výraznou chuť. Tato sladkost je ideální pro slavnostní příležitosti, zimní odpoledne u kávy nebo jako krásně zabalený dárek, který ocení každý gurmán. Mandle a čokoláda vytvářejí harmonické duo, které nikdy nezklame.

A co je na nich nejlepší – jejich příprava je taková malá terapie, která mě pokaždé baví. Marcipán, med a čokoláda – kdo by tomu odolal? Tyhle kostky mám nejradši na podzim a v zimě, kdy je doma útulno, a něco sladkého to prostě celé ještě pozvedne. Také je doma připravujeme jako vánoční cukroví.

Recept na vánoční marcipánové kostky s medem

Délka pečení v troubě 14 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 35 g másla
  • 60 g hnědého cukru
  • 60 g medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Náplň a poleva:

  • 200 g marcipánu
  • 300 g rybízové marmelády
  • moučkový cukr
  • 2 plátky želatiny
  • 200 g hořké čokolády
  • trochu bílé čokolády pro atraktivnější vzhled
  • 3 lžíce oleje

Postup přípravy

1. V kastrolu si za stálého míchání rozpustíme spolu med, cukr a máslo.

2. Směs necháme zchladnout a následně zapracujeme mouku a vejce.

3. V jiné misce si smícháme jedlou sodu s rumem a perníkovým kořením. Tuto směs dobře zapracujeme do těsta.

4. Dáme si předehřát troubu na 160°C a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem.

5. Do formy nalejeme těsto, zarovnáme a vložíme do předehřáté trouby na 14 minut.

6. Mezitím si na pracovní ploše vysypané moučkovým cukrem rozválíme marcipán.

7. Upečený a vychladlý korpus rozpůlíme na 2 části a spodní část ohraničíme alobalem nebo čtvercovou formou.

8. Tuto spodní část natřeme trochou marmelády a zakryjeme rozváleným marcipánem.

9. V hrnci si nyní rozehřejeme bez vaření 50 ml vody s 200 g marmelády a želatinové plátky vložíme na 10 minut do studené vody.

10. Z želé plátků vyždímáme přebytečnou vodu a vložíme je do teplé marmeládové směsi, která již není na ohni.

11. Mícháme do úplného rozpuštění želé a necháme mírně zchladnout, poté hned směs nalejeme a zarovnáme na marcipánovém plátu.

12. Tuto část nyní vložíme do lednice a vrchní část mezitím natřeme ze spodní strany zbytkem marmelády.

13. Tuto vrchní část položíme na ztuhlou želatinovou vrstvu a na nějakou dobu zatížíme.

14. Dort nakrájíme na kostičky např. 3 x 3 cm a polejeme je čokoládovou polevou.

15. Polevu připravíme rozpuštěním ve vodní lázni čokolády a oleje.

16. Nakonec dozdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou.

Marcipánové kostky s medem v čokoládové polevě
Marcipánové kostky s medem v čokoládové polevě

Něco z historie marcipánu

Marcipán má za sebou zajímavou historii, která sahá až do starověku, a to hlavně na Blízkém východě a v Persii, kde se mandle a cukr spojovaly do lahodných sladkostí. Do Evropy se marcipán dostal přes arabské obchodníky a údajně právě díky kontaktům arabského světa se středověkým Španělskem a Itálií začali Evropané tuto sladkost objevovat.

Marcipán se stal především v 17. a 18. století symbolem luxusu – ceny mandlí a cukru tehdy byly vysoké, a tak si ho mohli dovolit jen majetnější lidé. Na královských a šlechtických dvorech se marcipán podával během slavností a oslav, a mnohdy se tvaroval do nádherných sošek a figur, které měly ohromit hosty.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest