Přináším vám recept na perníčky, které můžete jíst hned po upečení. Hodí se tak každému, kdo není ochotný čekat týdny, než se tradiční tvrdé perníčky rozleží. Tento recept přináší lahodně měkké perníčky, které díky správné kombinaci ingrediencí a technice přípravy budou připravené ke konzumaci chvilku po upečení. A jak je děláte u vás doma?

Věděli jste?

V Česku je perníčková tradice pevně spojená s Vánocemi a městy jako jsou Pardubice. Pardubice konkrétně, jsou známé svým perníkářským řemeslem – každý přece zná velké perníkové srdce z Pardubic. Pardubický perník je dokonce chráněn označením původu v rámci EU. Dříve se perníčky zdobily ručně pomocí dřevěných forem. Každá formička měla svůj jedinečný motiv. Motivy perníkových formiček se často pojily s nějakou tou místní legendou nebo lidovým motivem.

Recept na měkké vánoční perníčky

Délka pečení v troubě 10 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

Na ozdobu:

  • bílková poleva nebo čokoláda na perníčky

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením, skořicí, jedlou sodou a kakaem.

2. Dále přidáme 2 vejce, med a nastrouháme máslo.

3. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme ho do potravinářské fólie. Dáme na noc do lednice.

4. Druhý den si dáme předehřát troubu na 170°C a těsto z lednice vyválíme na plát silný asi 4 mm.

Hned měkké perníčky.
Zdroj: commons.wikimedia, Hned měkké perníčky.

5. Vykrojíme si požadované tvary a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut.

7. Během pečení si v mističce smícháme žloutek s mlékem a touto hmotou potřeme horké perníčky vytažené z trouby.

8. Perníčky necháme zchladnout a nakonec je ozdobíme bílkovou nebo čokoládovou polevou.

Legenda o perníčkách?

Zajímavostí je, že v některých kulturách se perníčky používaly jako milostné dárečky – mladé ženy je darovaly mužům, aby si zajistily jejich lásku. Na jiných místech se věřilo, že mají magickou moc přinášet štěstí nebo chránit před zlými duchy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest