Míchaná vejce bezesporu patří k nejoblíbenějším součástem českých snídaní. Přes jednoduchou přípravu jde o jídlo, které dokáže potěšit chuťové pohárky a zasytit na celé dopoledne. Chcete si dopřát vejce jemná a s úžasnou texturou? Nechte se inspirovat Francouzi, mistry v umění kulinářském! Vejce dle nich se totiž připravují jinak: tajemství je v odděleném šlehání bílků a žloutků a v postupném, pomalém míchání. Díky tomu nevznikají suché hroudy, ale hmota, kterou klidně můžeme označit jako sametovou.

Zdroj chuti a zdraví: vejce

O vejcích je známo, že představují skvělý zdroj kvalitních bílkovin, zdravých tuků a vitaminu D, zejména pokud je při jejich přípravě použito máslo. Dále také výborně podporují svalovou regeneraci a na dlouhou dobu zasytí, proto jsou hojně využívána sportovci i lidmi, kteří se snaží zhubnout. Přidání bylinek, jako například pažitky či libečku, zvyšuje nejen chuťový zážitek, ale také obsah vitaminů a antioxidantů. Francouzi vnímají míchaná vejce jako symbol jednoduchosti povýšené na gurmánský zážitek. Dopřávají si je s typickou bagetou nebo s opečeným toastem.

Ingredience:

  • Vejce – podle potřeby;
  • Máslo – podle potřeby;
  • Mletý pepř – podle chuti;
  • Sůl – podle chuti.

Volitelné dle preferencí:

  • Slanina;
  • Restovaná cibule;
  • Sýr;
  • Pažitka.
Obrázek k receptu: Míchaná vejce na francouzský způsob: neuvěřitelně jemná a lahodná
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Míchaná vejce na francouzský způsob: neuvěřitelně jemná a lahodná

Postup:

  • Bílky oddělte od žloutků.
  • Z bílků vidličkou vyšlehejte nadýchaný sníh.
  • Žloutky rozšlehejte.
  • V malé pánvičce rozpusťte na mírném ohni polovinu másla.
  • K máslu přidejte bílky.
  • Za stálého míchání smažte, až se začnou na pánev lehce lepit.
  • Tehdy přidejte rozšlehané žloutky.
  • Jemně míchejte, dokud vejce lehce neztuhnou.
  • Pánev sundejte z plotny.
  • Teprve v tuto chvíli vmíchejte druhou polovinu másla, osolte a opepřete.
  • Tip na servírování:
  • Vejce vypadají ještě krásněji, ozdobíte-li je například červenou či žlutou paprikou (kapií). Přidat můžete rajská jablíčka. Jako příloha dobře poslouží topinka, křupavý opečený toast nebo bageta (tu můžete potřít trochou olivového oleje a česnekem).
Čerstvý chléb a na něm škvarková pomazánka. Top hitovka.

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

Recept na nejlepší houbový řízek. Z ryzce a pravých hřibů

Řízky, ale tentokrát s vůní lesa: Zkoušela jsem, která houba je chuťově nejlepší na houbové řízky

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest