Recepty našich babiček jsou nekonečné. Některé jsou zachované v původním znění. Některé malinko pozměněné, zmodernizované. Jednou z kynutých dobrůtek našich babiček jsou i tyhle jinak tradiční, ale v tomto případě upravené, Nadýchané buchty s Nutellou. Známe je i jako kynuté buchty, Honzovy buchty apod. Věřím, že Nutellu kdysi neznali a používali tradičnější náplně jako jablka, povidla, tvaroh, mák a další buchtové plnění. Nicméně my jsme je zkusili upéct s výbornou pravou oříškovou Nutellou a byla to neuvěřitelná dobrota. No a děti? Ty povětšinou Nutellu milují, tak proč jim neudělat radost v podobě buchet s jejich oblíbenou mňamkou?

Recept na nadýchané buchty s Nutellou

Ingredience k přípravě

  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 PL krupicového cukru
  • 400 g proseté hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 80 g majonézy
  • 3 PL rozpuštěného másla
  • 200 ml vlažného mléka
  • Nutella na náplň
  • máslo na potření buchet a vytření pekáčku
  • vejce na potření buchet
  • rum

Postup

1. V menší misce necháme vzejít kvásek rozmícháním droždí, trochy vlažného mléka,, 1 PL cukru a 1 PL mouky, necháme přikryté v teple cca 10 minut.

2. Do misky anebo do misky robota vsypeme suché ingredience a promícháme, nalejeme kvásek, žloutky, mléko, majonézu a máslo.

3. Vypracujeme nadýchané těsto a necháme přikryté v teple cca 1 hodinu kynout.

4. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící nabíráme těsto. Z každého kousku uděláme placičku, naplníme Nutelou a zabalíme.

Naplníme Nutelou
Naplníme Nutelou.
Zabalíme.
Zabalíme.

5. Po stranách potřeme buchtičky rozpuštěným máslem a klademe do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Na pekáčku necháme kynout ještě 15 minut.

Po stranách potřeme máslem a klademe těsně vedle sebe.
Po stranách potřeme máslem a klademe těsně vedle sebe.

6. Povrch buchet potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 10-15 minut.

Povrch potřeme vajíčkem.
Povrch potřeme vajíčkem.

7. Po vytažení z trouby ještě horké potřeme máslem smíchaným s rumem, vychladlé poprášíme moučkovým cukrem.

Upečené potřeme rumem s máslem a vychladlé pocukrujeme.
Upečené potřeme rumem s máslem a vychladlé pocukrujeme.

Na závěr

Tak co? Zkusíte je s Nutellou, nebo zůstanete u klasiky a dáte přednost třeba povidlům?

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest