Recepty našich babiček jsou nekonečné. Některé jsou zachované v původním znění. Některé malinko pozměněné, zmodernizované. Jednou z kynutých dobrůtek našich babiček jsou i tyhle jinak tradiční, ale v tomto případě upravené, Nadýchané buchty s Nutellou. Známe je i jako kynuté buchty, Honzovy buchty apod. Věřím, že Nutellu kdysi neznali a používali tradičnější náplně jako jablka, povidla, tvaroh, mák a další buchtové plnění. Nicméně my jsme je zkusili upéct s výbornou pravou oříškovou Nutellou a byla to neuvěřitelná dobrota. No a děti? Ty povětšinou Nutellu milují, tak proč jim neudělat radost v podobě buchet s jejich oblíbenou mňamkou?
Recept na nadýchané buchty s Nutellou
Ingredience k přípravě
- 30 g čerstvého droždí
- 2 PL krupicového cukru
- 400 g proseté hladké mouky
- 2 špetky soli
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 80 g majonézy
- 3 PL rozpuštěného másla
- 200 ml vlažného mléka
- Nutella na náplň
- máslo na potření buchet a vytření pekáčku
- vejce na potření buchet
- rum
Postup
1. V menší misce necháme vzejít kvásek rozmícháním droždí, trochy vlažného mléka,, 1 PL cukru a 1 PL mouky, necháme přikryté v teple cca 10 minut.
2. Do misky anebo do misky robota vsypeme suché ingredience a promícháme, nalejeme kvásek, žloutky, mléko, majonézu a máslo.
3. Vypracujeme nadýchané těsto a necháme přikryté v teple cca 1 hodinu kynout.
4. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící nabíráme těsto. Z každého kousku uděláme placičku, naplníme Nutelou a zabalíme.
5. Po stranách potřeme buchtičky rozpuštěným máslem a klademe do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Na pekáčku necháme kynout ještě 15 minut.
6. Povrch buchet potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 10-15 minut.
7. Po vytažení z trouby ještě horké potřeme máslem smíchaným s rumem, vychladlé poprášíme moučkovým cukrem.
Na závěr
Tak co? Zkusíte je s Nutellou, nebo zůstanete u klasiky a dáte přednost třeba povidlům?