Ke kouzlu Vánoc patří každoročně i vánoční cukroví. Krabička plná cukroví, kterou si můžeme vyrobit doma, obsahuje něco vybrané kousky – 10 druhů vyrobených z jednoho univerzálního těsta. Právě v tom tkví tajemství této vánoční kolekce, která je sice náročnější na samotnou přípravu, ale o to lákavější. Stačí vyrobit obyčejné základní těsto a k tomu přidávat a různě kombinovat několik speciálních ingrediencí a hned nám vznikne několik nových druhů cukroví. Tak co letos o vánocích zkusit něco nového?

10 druhů cukroví z jednoho těsta

Ingredience na základní těsto

  • 226 g změklého másla
  • 142 g moučkového cukru
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 285 g hladké mouky
  • 85 g mandlové mouky

Vanilkové těsto

  • 1/2 celého základního těsta
  • 1/2 kávové lžičky vanilkového extraktu

Sněhové koule Cookies

  • 1/4 celého vanilkového těsta
  • 33 g opečených pekanových ořechů

Sušenky

  • 1/4 celého vanilkového těsta
  • mleté ořechy
  • rozpuštěná hořká čokoláda

Věnečky

  • 1/4 celého vanilkového těsta
  • sušené brusinky na zdobení
  • volitelné sypání

Mini čokoládové sušenky

  • 1/4 celého vanilkového těsta
  • 16,6 g hnědého cukru
  • 1/8 kávové lžičky jedlé sody
  • 33 g čokoládových lupínků

Perníkové těsto

  • 1/4 celého základního těsta
  • 40 g melasy
  • 3/4 kávové lžičky práškového zázvoru
  • 3/4 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/8 kávové lžičky mletého nového koření
  • 1/8 kávové lžičky mletého hřebíčku
  • 25 g hladké mouky

Miniperníčky

  • 1/3 perníkového těsta
  • 16,6 g hnědého cukru
  • 1/8 kávové lžičky jedlé sody
  • cukr krystal na obalování
  • bílá čokoláda na zdobení
  • hořká čokoláda na zdobení
  • sušené brusinky na zdobení

Sušenky pro muže z perníku

  • zbytek těsta. na perníčky
  • sypání dle chuti

Čokoládové těsto

  • 1/4 celého základního těsta
  • 1 polévková lžíce + 1 kávová lžička kakao

Mini čokoládové sušenky

  • 1/2 čokoládového těsta
  • 16,6 g hnědého cukru
  • 1/8 kávové lžičky jedlé sody
  • jedna a půl kávové lžičky mléka
  • tmavá čokoláda na zdobení

Čokoládové linecké sušenky

  • zbytek čokoládového těsta
  • džem dle výběru
  • moučkový cukr na zdobení

Hvězdné sušenky

  • zbylé těsto z lineckého cukroví
  • vaječný bílek
  • sypání dle výběru

Sušené ovoce a ořechy Icebox Cookies

  • zbytky jakéhokoliv těsta
  • sušené ovoce
  • mleté ořechy
  • vaječný bílek
  • cukr krystal na obalování

Postup přípravy těsta

Základní těsto

1. V misce smícháme všechny ingredience na základní těsto. Z jedné dávky vznikne 800 g základního těsta.

Vanilkové těsto

1. Do základního těsta přidáme vanilkový extrakt a promícháme.

Perníkové těsto

1. Do základního těsta přidáme melasu, zázvor, skořici, nové koření, hřebíček a mouku a promícháme.

Čokoládové těsto

1. Do základního těsta přidáme kakao a promícháme.

Postup přípravy cukroví z čokoládového těsta

1. Sněhové koule Cookies – Smícháme s pekanovými ořechy a vychladíme. Vytvoříme koule. Pečeme. Po vychladnutí obalujeme moučkovým cukrem.

Sněhové koule.
Sněhové koule.

2. Sušenky – Nastříkáme na plech cukrářským pytlíkem a kolečka s otvorem, upečeme, vnitřek naplníme čokoládou a posypeme ořechy.

Plnění čokoládou a sypání ořechy.
Plnění čokoládou a sypání ořechy.

3. Věnečky – Těsto vyválíme pomocí pečícího papíru a necháme vychladit. Vykrojíme tvar věnečků, ozdobíme sušenými brusinkami a posypem. Upečeme. Připevníme provázek jako ozdobu.

Zdobení věnečků.

4. Mini čokoládové sušenky – Do těsta přidáme hnědý cukr a jedlou sodu a promícháme. Poté přidáme čokoládové lupínky a promícháme. Vychladíme a tvarujeme kuličky. Zatlačíme na horní část a navrch přidáme další čokoládové lupínky. Upečeme.

Postup přípravy cukroví z perníkového těsta

1. Mini perníčky – Do těsta přidáme hnědý cukr a jedlou sodu a promícháme. Vychladíme a tvarujte kuličky. Povrch obalíme krystalovým cukrem. Vršek přitlačíme a posypte více cukrem. Upečeme. Některé sušenky namáčíme v rozpuštěné bílé čokoládě (a hořké čokoládě pro vytvoření mramorového efektu).

Mini perníčky.
Mini perníčky.

2. Sušenky pro muže z perníku – Do těsta přidáme hnědý cukr, jedlou sodu a mléko a promícháme. Vychladíme a tvarujeme kuličky. Upečeme. Část sušenek namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě.

Postup přípravy cukroví z čokoládového těsta

1. Mini čokoládové sušenky – Těsto vyválíme pomocí pečícího papíru a necháme vychladit. Vykrojíme drobné sušenky dle vlastního výběru. Zdobíme a posypeme dle vlastního výběru. Vychladíme a upečeme.

2. Čokoládové linecké sušenky – Těsto vyválíme pomocí pečícího papíru a necháme vychladit. Těsto vykrojíme vykrajovátky na cukroví s kruhem a hvězdičkami. Dáme do chladu a upečeme. Sušenky spojíme džemem. Vrchní sušenku posypeme moučkovým cukrem.

Posyp moučkovým cukrem.
Posyp moučkovým cukrem.

3. Hvězdné cookies – Použijeme vykrojené hvězdičky z lineckého cukroví. Potřeme bílkem a libovolně posypeme. Dáme do chladu a upečeme.

Sypání barevným zdobením.
Sypání barevným zdobením.

4. Sušené ovoce a ořechy Icebox Cookies – Použijeme případné zbytky těsta. Smícháme s nakrájeným sušeným ovocem a ořechy. Vytvoříme kuličky a zchladíme. Potřeme bílkem a obalíme v krystalovém cukru. Upečeme.

Instrukce na závěr

Všech 10 druhů cukroví.
Všech 10 druhů cukroví.

Cukroví pečeme v troubě na 175 stupňů 6 – 15 minut dle tvaru a typu trouby. Při pečení hlídáme. Pozor, nepečeme je příliš dlouho, u některých pečení trvá jen 6-7 minut. Máme na paměti, že i když jsou sušenky velmi měkké, když jsou horké, jsou mnohem tvrdší, jakmile jsou úplně vychladlé. Pokud je chcete mít křupavé, nemusíte si s tím dělat starosti.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest