Každý kuchař a kuchařka ví, že dobrá omáčka je srdcem jídla. Co ale dělat, když vaše omáčka není tak hustá, jak byste si přáli? Nevěšte hlavu. Mám pro Vás přehled těch nejlepších metod, jak dosáhnout dokonalé konzistence.
Pojďme se společně podrobněji podívat na jednotlivé způsoby zahušťování omáček, některé varianty Vám budou dobře známé, tradiční, ale určitě zde najdete i inovativní verze, čtěte až do konce.
Klasika – zahušťování moukou
Nejprve začneme klasikou a to zahušťování moukou. Stačí rozmíchat mouku v malém množství vody a poté ji postupně přilévat do omáčky. Po chvíli budete mít krásný výsledek – krémovou omáčku.
Škrob
Můžeme použít kukuřičný nebo bramborový škrob, to je další osvědčená metoda, podobně jako u mouky. I zde škrob rozmícháme ve vodě a postupně přiléváme do omáčky. Výhoda škrobu je v tom, že nedodává omáčce chuť, pouze hustotu.
Jíška neboli směs másla a mouky
Jíška se připravuje tímto způsobem, máslo necháme rozpustit v hrnci/pánvi a zaprášíme ho moukou. Mouku na másle pražíme dle požadavků zbarvení – světlá (krátce pražíme) nebo hnědá jíška (pražíme dokud se mouka nezbarví do oříškové barvy). Hotovou jíšku dle představ postupně přidáváme do omáčky. Zde nejen že omáčka zhoustne, ale získá i bohatší chuť.
Redukce
To je velmi jednoduchá a účinná metoda. Když necháme omáčku zredukovat, neboli ztratí část své tekutiny, tak se přirozeně zahustí. Potřebujete zde jen více trpělivosti a času.
Směs zeleniny
Velmi efektivní způsob, bohužel celkem málo známý. Omáčku zahustíte pomocí rozmixované zeleniny – mrkve, brambor a celeru. Tato varianta se hodí spíše pro zeleninové omáčky. Uvařenou zeleninu rozmixujete a přidáte do omáčky. Dosáhnete tím nejen hustoty, ale i zajímavé chuti.
Chia semínka
Chia semínka, jsou pro vás asi překvapující způsob, ale opravdu jsou skvělým způsobem zahušťovadla. Chia semínka necháme pouze ve vodě, jakmile ve vodě nabobtnají, přidáme je do omáčky. Výsledkem je krásně hustá omáčka, která je plná zdraví prospěšných látek.
Chléb
Dalším ze způsobu je rozdrobit do omáčky chléb bez kůrky. Tento způsob se hodí k tradičním omáčkám jako je například guláš.
Tak co na tyto způsoby říkáte? Našli jste nějaký nový způsob? Pusťte se do experimentování a napište nám, který způsob se Vám osvědčil nejvíce.