Nepečené kokosové bochánky v čokoládě mají kouzlo okamžitého uspokojení. Jejich příprava nezabere mnoho času a výsledek vypadá a chutná tak, že snadno zapůsobíte na své hosty. Je to ideální cukroví nejen na Vánoce, ale i pro různé další oslavy.

Vraťme se na chvíli k historii kokosu. Tento exotický plod byl kdysi považován za luxusní surovinu, dostupnou pouze vyvoleným. Dnes je jeho využití běžné a kokos se stal symbolem tropických chutí. Ve spojení s čokoládou vzniká dezert, který evokuje představu dovolené na pláži i domácí pohody u vánočního stolu.

Recept na nepečené kokosové kuličky jako vánoční cukroví

Ingredience pro přípravu

  • 150 g čokolády
  • 180 g strouhaného kokosu
  • 200 ml mléka
  • 60 g másla
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 100 g jahod
  • 40 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 40 g bílé čokolády na ozdobu

Postup přípravy

1. Do hrnce vložíme kokos a nalejeme mléko, položíme na mírný oheň na sporák za stálého míchání.

2. Poté přidáme máslo, které ve směsi rozpustíme a celou směs přendáme na talíř, kde ji necháme vychladnout.

Připravíme kokosovou směs.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Připravíme kokosovou směs.

3. Tmavou čokoládu nasekáme a rozpustíme ji ve vodní lázni spolu s rostlinným olejem.

4. Čokoládu nyní rovnoměrně rozetřeme v jednotlivým formičkách na bochánky a dáme na 30 minut do lednice.

Dno formiček potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Dno formiček potřeme rozpuštěnou čokoládou.

5. Jahody, ať už čerstvé nebo mražené, nameleme a pyré nalejeme do hrnce.

6. K jahodovému pyré přidáme cukr a kukuřičný škrob, poté na mírném ohni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

Uvaříme jahodovou směs.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Uvaříme jahodovou směs.

7. Směs necháme vychladnout a prozatím do formiček naneseme druhou vrstvu čokolády a dáme opět na 30 minut do lednice.

Naneseme druhou vrstvu čokolády.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Naneseme druhou vrstvu čokolády.

8. Vychladlou kokosovou směsí nyní naplníme formičky s čokoládou a uprostřed uděláme důlky na jahodové pyré.

9. Jahodovým pyré naplníme cukrářský sáček a do připravených důlků naneseme pyré.

Naplníme kokosem a jahodovým pyré.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Naplníme kokosem a jahodovým pyré.

10. Zakryjeme zbytkem kokosové směsi a naneseme zbytek čokolády.

Přikryjeme zbytkem kokosu a čokolády.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Přikryjeme zbytkem kokosu a čokolády.

11. Takto dáme na 1 hodinu do lednice a mezitím si rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, kterou naplníme cukrářský sáček.

12. Bochánky vyklopíme z formiček a ozdobíme bílou čokoládou.

Ozdobíme bílou čokoládou.
Zdroj: Desserts für jeden Tag, Ozdobíme bílou čokoládou.

Exotická zajímavost

Kokos je v mnoha kulturách vnímán jako symbol hojnosti a štěstí. V některých zemích, například na Filipínách, se kokosová jídla připravují při oslavách, protože přinášejí do domu dobrou energii.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest