Nepečené kokosové bochánky v čokoládě mají kouzlo okamžitého uspokojení. Jejich příprava nezabere mnoho času a výsledek vypadá a chutná tak, že snadno zapůsobíte na své hosty. Je to ideální cukroví nejen na Vánoce, ale i pro různé další oslavy.
Vraťme se na chvíli k historii kokosu. Tento exotický plod byl kdysi považován za luxusní surovinu, dostupnou pouze vyvoleným. Dnes je jeho využití běžné a kokos se stal symbolem tropických chutí. Ve spojení s čokoládou vzniká dezert, který evokuje představu dovolené na pláži i domácí pohody u vánočního stolu.
Recept na nepečené kokosové kuličky jako vánoční cukroví
Ingredience pro přípravu
- 150 g čokolády
- 180 g strouhaného kokosu
- 200 ml mléka
- 60 g másla
- 30 ml rostlinného oleje
- 100 g jahod
- 40 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 40 g bílé čokolády na ozdobu
Postup přípravy
1. Do hrnce vložíme kokos a nalejeme mléko, položíme na mírný oheň na sporák za stálého míchání.
2. Poté přidáme máslo, které ve směsi rozpustíme a celou směs přendáme na talíř, kde ji necháme vychladnout.
3. Tmavou čokoládu nasekáme a rozpustíme ji ve vodní lázni spolu s rostlinným olejem.
4. Čokoládu nyní rovnoměrně rozetřeme v jednotlivým formičkách na bochánky a dáme na 30 minut do lednice.
5. Jahody, ať už čerstvé nebo mražené, nameleme a pyré nalejeme do hrnce.
6. K jahodovému pyré přidáme cukr a kukuřičný škrob, poté na mírném ohni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.
7. Směs necháme vychladnout a prozatím do formiček naneseme druhou vrstvu čokolády a dáme opět na 30 minut do lednice.
8. Vychladlou kokosovou směsí nyní naplníme formičky s čokoládou a uprostřed uděláme důlky na jahodové pyré.
9. Jahodovým pyré naplníme cukrářský sáček a do připravených důlků naneseme pyré.
10. Zakryjeme zbytkem kokosové směsi a naneseme zbytek čokolády.
11. Takto dáme na 1 hodinu do lednice a mezitím si rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, kterou naplníme cukrářský sáček.
12. Bochánky vyklopíme z formiček a ozdobíme bílou čokoládou.
Exotická zajímavost
Kokos je v mnoha kulturách vnímán jako symbol hojnosti a štěstí. V některých zemích, například na Filipínách, se kokosová jídla připravují při oslavách, protože přinášejí do domu dobrou energii.