Pokaždé, když tvořím tyhle nepečené kuličky, mám pocit, že vyrábím takové malé šperky. Je to taková kouzelná alchymie barev a chutí – sytě zelená z matcha s kontrastním a krémově bílým citrónovým jádrem… hm, to je slast. Pro mě osobně je to jeden z nejoblíbenějších nepečených dezertů, hlavně proto, že dokáže tak dokonale propojit zemitou, lehce hořkou chuť pravého matcha čaje s intenzivní, osvěžující kyselostí citrónu. Je to zážitek, který probudí všechny smysly.

Vím, že někteří se zdráhají pustit do nepečených kuliček, protože se bojí, že se náplň bude patlat nebo že kuličky nebudou držet tvar. Ale u tohoto receptu je ten tajný trik v mrazení citronové náplně. Ta náplň, kterou dáte do mrazáku, se stane dostatečně pevnou, aby se s ní snadno pracovalo. Díky tomu si kuličky udržují svůj krásný tvar a při rozkrojení se Vám odhalí nádherné, jasné jádro. Můj tip zní: Použijte opravdu kvalitní matcha čaj! Levnější druhy Matchy mohou mít nahnědlý odstín a hořkou, svíravou pachuť. Kvalitní prášek dodá kuličkám nejen nádhernou, zářivou zelenou barvu, ale i jemnou a vyváženou chuť.

Nepečené kuličky z matchy a s osvěžujícím citrónovým středem

Recept je připraven na výrobu cca 50 kusů kuliček.

  • Příprava citrónové náplně: 10 minut
  • Mrazení citrónové náplně: 30 až 60 minut
  • Příprava matcha hmoty: 10 minut
  • Chlazení matcha hmoty: 30 minut
  • Kompletace a obalování: 15 až 20 minut
  • Délka aktivní přípravy (bez doby mrazení): cca 35 minut
  • Celková délka přípravy (včetně mrazení): cca 95 až 125 minut

Ingredience k přípravě matcha kuliček

Suroviny na vnitřní citrónová náplň (jádro)

  • 70 g másla (měkké, pokojové teploty)
  • 80 g moučkového cukru
  • 0,5 až 1 zarovnaná lžička kyseliny citrónové (dle preference intenzity kyselosti)
  • Strouhaná citrónová kůra (z chemicky neošetřeného citrónu)

Suroviny na vnější matcha tea hmota

  • 180 g másla (měkké, pokojové teploty)
  • 120 g moučkového cukru
  • 4 zarovnané kávové lžičky matcha prášku (kvalitního)
  • 150 g kokosového sušeného mléka (například značky Zajíc)

Ingredience na obalování

  • Jemně strouhaný kokos (volitelné)

Postup při přípravě matcha kuliček s citronovou náplní

Fáze I: Příprava citrónové náplně – jádra:

1. Základ náplně: Do menší misky vložte 70 g změklého másla. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ostatními ingrediencemi snadno spojilo. Přidejte 80 g moučkového cukru.

2. Míchání: Máslo s cukrem důkladně utřete nebo promíchejte, dokud nevznikne hladký, světlý krém.

3. Aromatizace a kyselost: Do krému přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Dbejte na to, abyste strouhali pouze žlutou část, bílá část dodává hořkost. Nyní přidejte 0,5 lžičky kyseliny citrónové. Vše dobře promíchejte.

4. Kontrola chuti: Hmotu ochutnejte. Pokud preferujete výraznější kyselou chuť, přidejte zbývající kyselinu citrónovou (až do celkového množství 1 lžičky) a znovu dobře promíchejte.

5. Vychlazení: Misku s hotovou citrónovou hmotou vložte do lednice a nechte ji vychladit po dobu 10 až 15 minut. To pomůže hmotě ztuhnout a usnadní následné tvarování.

6. Tvarování jádra: Z vychlazené citrónové hmoty odebírejte maličké kousky, které by měly mít velikost hrášku, maximálně 1 cm v průměru. Rychle je v dlaních vyválejte do hladkých kuliček.

7. Mrazení: Všechny takto vytvarované citrónové kuličky rozložte na tácek vyložený pečicím papírem. Tácek vložte do mrazáku na minimálně 30 až 60 minut. Je klíčové, aby kuličky zcela ztuhly, než s nimi budete pracovat.

Fáze II: Příprava matcha tea hmoty – obal:

8. Suché ingredience: Do větší mísy nasypte 120 g moučkového cukru. Přidejte 4 zarovnané kávové lžičky Matcha tea prášku a 150 g kokosového sušeného mléka (například značky Zajíc).

9. Důkladné promíchání: Suché ingredience důkladně promíchejte metličkou, aby se Matcha prášek rovnoměrně rozprostřel a nevytvořily se hrudky.

10. Přidání másla: K suchým ingrediencím přidejte 180 g změklého másla. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu pro nejlepší spojení.

Obrázek k receptu na Raffaello kuličky

Domácí rafaelo kuličky: Tyto zvládne úplně každý

11. Zpracování těsta: Ručně nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte jednotnou, kompaktní a vláčnou hmotu s krásně sytě zelenou barvou. Pokud by se hmota drolila, přidejte opatrně lžičku rozpuštěného másla nebo mléka, ale buďte s tekutinou velmi opatrní, aby nebyla hmota příliš řídká.

12. Chlazení: Hotovou matcha hmotu dejte na 30 minut vychladit do lednice. Ztuhlá hmota se bude lépe tvarovat a nebude se lepit na ruce.

Fáze III: Kompletace a finální úprava

13. Příprava k obalování: Připravte si ztuhlé citrónové kuličky z mrazáku a vychlazenou matcha hmotu z lednice. Na talíř nebo do misky nasypte dostatečné množství jemně strouhaného kokosu, ve kterém budete kuličky obalovat.

14. Tvarování obalu: Z matcha hmoty odeberte přiměřené množství. Každý díl by měl být asi 2 až 3× větší než citrónové jádro. Zploštěte ho v dlani na tenkou placku.

15. Plnění: Doprostřed zelené placky položte jednu zmrazenou citrónovou kuličku.

16. Utěsnění a tvarování: Zelený obal rychle a pevně uzavřete kolem jádra, tak aby citrónová náplň nebyla viditelná. Dlaněmi pak kuličku vyválejte do hladké a kulaté formy.

17. Obalování v kokosu: Hotovou kuličku ihned obalte v jemně strouhaném kokosu, aby se na ni kokos dobře přichytil.

18. Skladování a servírování: Všechny hotové kuličky skladujte v lednici. Chutnají nejlépe, když se nechají odležet alespoň jednu hodinu, aby se chutě propojily, a těsně před podáváním.

Obrázek k receptu na matcha kuličky
Foto: Cooky.cz, recept na matcha kuličky

Tipy redakce:

  • Pevná citrónová jádra: Pro snadné obalování je nezbytné, aby citrónové kuličky byly dokonale zmrazené a tvrdé. Pokud začnou při práci měknout, vložte je na chvíli zpět do mrazáku.
  • Konzistence Matcha hmoty: Pokud je matcha hmota příliš měkká a lepivá i po vychlazení, můžete do ní zapracovat ještě lžíci sušeného kokosového mléka. Pokud je naopak příliš suchá a drolí se, opatrně přidejte půl lžičky rozpuštěného másla.
  • Intenzita barvy a chuti: Investujte do kvalitního matcha prášku. Nejenže kuličky budou mít krásnou sytou zelenou barvu, ale i výraznější a jemnější chuť. Levnější matcha může mít mdlou barvu a hořkou pachuť.
  • Sušené kokosové mléko: Nepokoušejte se tuto ingredienci nahradit klasickým sušeným mlékem nebo moukou. Sušené kokosové mléko dodává kuličkám specifickou texturu, pevnost a jemnou kokosovou příchuť, která je pro tento recept klíčová.
Obrázek receptu na Nepečené kuličky z pistácií: energy balls neboli energetické kuličky - zelené perly orientu

Nepečené kuličky z pistácií: Pistáciové energetické kuličky, které se rozplývají v ústech a mají nádhernou zelenou barvu

Hlavní obrázek receptu na Matcha cookies

Matcha cookies s bílou čokoládou – zářivě zelené sušenky, které jsou hotové do 30 minut

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest