Milovníci Matcha! Tento recept je přesně pro Vás. A vy, co ještě Matchu neznáte, nebojte si ji vyzkoušet s naším receptem na Matcha Cookies. Velmi Vás překvapí její zajímavá chuť.?
Tyto zářivě zelené Matcha sušenky s bílou čokoládou jsou dokonale křupavé zvenčí a měkké a mazlavé uvnitř. Navíc jsou plné chuti lahodného másla a japonského prášku Matcha.
Upřímně u nás doma se vyzkoušeli především jako experiment a od té doby už je pečeme pravidelně, zamilovali jsme se do nich.
Víte co je Matcha?
Matcha je speciální druh jemně mletého prášku zeleného čaje, který pochází z Japonska. Matcha je známá pro svou výraznou zelenou barvu a pro své zdravotní benefity, vyrábí se z mladých lístků čajovníku čínského. Tento čaj je bohatý na antioxidanty, vitamín A, železo a další živiny, které přispívají k celkovému zdraví.
Tak teď si pojďme upéct tyto krásně zelené sušenky. Čas na přípravu 15 minut, pečení 11 minut. A ještě rada na závěr – raději si jich udělejte více, protože jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. Jsou naprosto skvělé…
Recept na Matcha cookies – sušenky
Potřebné vybavení
- Trouba
Suroviny
- 128 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
- 50 g cukru
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 ks vejce pokojové teploty
- 1 lžíce mléka
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžíce matcha prášku
- 100 g bílé čokolády
Postup
- Smícháme ve větší míse všechny mokré ingredience (máslo, mléko vanilkovou esenci), vše promícháme
- Následně přidáme oba druhy cukru a vyšleháme, dokud se vše nespojí
- Přidáme vejce a opět promícháme
- Dodáme zbytek suchých ingrediencí – mouku, prášek matcha, sůl a jedlou sodu
- Vše důkladně promícháme dokud se ingredience nespojí
- Poslední krok – vmícháme bílou čokoládu
- Promícháme a pokud by těsto bylo příliš lepkavé, díky nedostatečně vychlazenému máslu, dejte těsto na chvíli vychladit do lednice
- Jakmile máslo v těstu stuhne můžeme přejít ke tvarování sušenek
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C
- Vytvarujeme si z těsta stejné koule, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem
- Máme na paměti, že koule se “rozpustí” proto dodržujeme mezi koulemi větší rozestupy, aby se sušenky nespojily dohromady
- Takto připravený plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 10-11 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé
- Déle sušenky v troubě nenecháváme, aby byl střed sušenky krásně vláčný
- Pokud necháme sušenky v troubě déle, pak budou vysušené. Sušenky necháme vychladnout na plechu. Můžeme konzumovat ještě vlažné
- Sušenky si vychutnáte s kávou, mlékem či matcha čajem. Nechte si chutnat