V zimním, předvánočním období, je tento nápoj lákadlem hlavně na trzích, ale není složité si jej připravit i v domácích podmínkách. Hovoříme o Punči, tradičním vánočním nápoji, který má ovšem své kořeny daleko od Anglie, jak se často mylně uvádí. Tento hřejivý nápoj s vůní koření, vznikl z původní směsi pěti základních složek: alkoholu, cukru a citronu, vody a čaje nebo koření a to až v daleké Indii. V zimních měsících přináší nejen teplo, ale i radost a kouzelnou atmosféru Vánoc. Jak se tedy tento lahodný nápoj dostal až na naše sváteční stoly? Podívejme se blíže na jeho cestu a proměny a na závěr i na několik receptů pro pro dospělé i děti.
“Panču”, což je původní indický název, přivezli do Evropy angličtí námořníci
Angličtí námořníci objevili tento lahodný horký nápoj během svých cest a natolik si jej oblíbili, že jej přivezli zpět do Anglie. První zmínky o punči v Evropě pocházejí ze 17. století. Indický výraz pro punč je „Panča“, což znamená „pět“. Odkazuje se konkrétně na základní recepturu Punče, jež se skládala z pěti hlavních složek: cukru, vína, vody, čaje a lihoviny. Samozřejmě, koření bylo vždy nedílnou součástí, která dodávala nápoji jeho jedinečný charakter.
V průběhu času se punč přizpůsoboval místním chutím a surovinám. Na některých místech se do punče přidával rum, vanilka, ovoce, ovocné šťávy a třtinový cukr, což vytvořilo zcela originální varianty tohoto nápoje. Název „punč“ je přímo odvozen od slova „Panch“ a odkazuje na pestrost ingrediencí. Dnes existují nesčetné varianty punče, alkoholické i nealkoholické, ovocné, dětské. Základní recepty často využívají ovocné šťávy, které dodávají Punči svěžest a jemnou sladkost.
Domácí Punč se základem z ovocné šťávy
Recept na základní punč:
- 1 litr džusu z černého rybízu
- 1 litr ananasového džusu
- 200 g cukru (může být třtinový nebo krystalový)
- 200 g rozinek
- 2 celé skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 celý badyán
- 1 pomeranč (nakrájený na plátky)
- 1 citron (nakrájený na plátky)
Alkohol:
- 1 litr červeného vína
- 3 dl rumu
Příprava základu:
Do velkého hrnce nalijte džus z černého rybízu, ananasový džus a vodu. Přidejte cukr, rozinky, vanilkový cukr, celé skořice, badyán a nakrájený pomeranč s citronem.
Zahřátí a kořenění: Směs zahřívejte na středním ohni, ale nechte ji krátce povařit, aby se všechny chutě propojily. Občas promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil a směs se rovnoměrně prohřála. Po několika minutách varu přilijte červené víno a rum. Poté už punč nevařte, pouze ho udržujte horký, aby si zachoval všechny své aromatické látky. Horký punč servírujte v hrnečcích nebo sklenicích. Pro ozdobu můžete přidat plátek pomeranče nebo citronu a kousek skořice.
Tato receptura na domácí Punč spojuje sladkou chuť ovoce, hřejivý dotek koření a jemnou alkoholovou notu, která vás zahřeje od hlavy až k patě.
Vánoční Punč ve dvou variantách
I. varianta vánočního Punče – základem je voda, víno, rum
Připravte si půl litru vody, stejné množství červeného vína a 200 ml rumu. Začněte smícháním šťávy z jednoho pomeranče a citrónu s vodou a cukrem, přiveďte k varu. Přilijte víno, rum a koření – kardamon, 2 skořice, 2 badyány, 2 skořice a hřebíček – doporučuji vše spíše dochucovat postupně, než překořenit. To samé platí o množství citrónové šťávy. Vše opět zahřejte. Před bodem varu sundejte punč z plotny a dochuťte cukrem – podávejte s plátkem pomeranče.
II. varianta vánočního Punče – základem je černý čaj, rum a červené víno
Připravte si větší hrnec do kterého nalijte litr černého čaje, 200 ml červeného vína a stejné množství rumu. Vše zahřejte před bod varu. Přidejte na plátky nakrájený pomeranč a citrón. Přidejte celou skořici hřebíček a badyán – koření můžete použít dle předchozího receptu nebo dle vlastních chutí. Punč dochuťte medem.
Závěrem
Punč nevařte – pouze jej přiveďte k varu. Nechceme z punče vyvařit veškerý alkohol. S teplým punčem opatrně, umí být zrádný. Dozdobte plátky pomeranče a citrónu, případně jiného oblíbeného ovoce nebo i ovocného kompotu. Užijte si tuto lahodnou zimní pochoutku!