Masaryk byl známý svou skromností a zálibou v prostých, ale kvalitních jídlech. Toto cukroví tuto jeho vlastnost odráží. Je jednoduché na přípravu, chutné a vzhledově atraktivní díky mozaikovitému vzhledu, který tvoří celé ořechy v těstě.
I když nelze historicky potvrdit, zda je příběh o Masarykovi a jeho lásce k tomuto cukroví pravdivý, název se vžil a dnes je jeho ořechové cukroví nedílnou součástí vánoční tradice mnoha rodin. Jestli ho právě vy ještě neznáte, pojďte do toho se mnou, jdeme ho vyzkoušet, vypadá lákavě.
Recept na Masarykovo ořechové vánoční cukroví
Ingredience na přípravu
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 100 g lískových oříšků
- 1 žloutek
Postup
1. Lískové oříšky namočíme cca na 1 hodinu do horké vody, pak je osušíme utěrkou čím se oloupou.
2. Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku.
3. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto.
4. Do těsta poté zapracujeme celé oříšky.
4. Z těsta uděláme dva válečky o průměru asi 4 cm, které zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice na 8 hodin ztuhnout. Před krájením ještě vložíme na 10 minut do mrazáku a ostrým nožem rozkrájíme na kolečka o tloušťce cca 1/2 až 1 cm.
5. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.
Tradiční české vánoční cukroví plné ořechů má krásný mozaikový vzhled díky celým ořechům v těstě. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.