Pečení pařížských rohlíčků přináší pocit uspokojení, kdy i ten nejnáročnější proces, jako je šlehání krému a nanášení polevy, stojí za výsledný efekt. Rohlíčky jsou měkké, jemné a mají dokonalý vzhled – připomínají drobné sladkosti z francouzské cukrárny. Tento recept je malým dobrodružstvím, které zaručí, že výsledek na talíři potěší každého labužníka, který má slabost pro čokoládu a oříšky.

Tradičně se pařížské rohlíčky podávají k vánočnímu stolu, ale jejich krása a chuť jsou tak vynikající, že by neměly být vyhrazeny pouze pro tento čas. Každý rohlíček je jedinečným kouskem s výjimečnou texturou a bohatostí chuti, a proto se hodí například i jako pohoštění na slavnostní setkání.

Recept na pařížské rohlíčky

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g vlašských ořechů
  • 300 g cukru
  • 4 bílky

Krém do rohlíčků:

  • 500 g másla
  • 180 g cukru
  • 5 vajec
  • 3 lžíce kakaa

Čokoládová poleva:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g kokosového oleje

Postup přípravy

1. Ve vodní lázni pasterizujeme bílky s cukrem při teplotě 74 stupňů a poté je vyšleháme v hustý sníh.

2. Postupně do sněhu přimícháme ořechy a hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku.

Přimícháme ořechy.
Přimícháme ořechy.

3. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme rohlíčky z těsta a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 5 minut.

Z těsta vytvoříme rohlíčky.
Z těsta vytvoříme rohlíčky.

4. Po upečení necháme 10 minut na plechu dosušit a mezitím připravíme krém.

5. V misce smícháme vejce s cukrem a pasterizujeme stejně jako bílky zahřátím na 74 stupňů.

6. Nyní vejce šleháme 15 minut do zchladnutí, zašleháme kakao a do chladné směsi postupně zašleháváme kousky másla, aby se krém nesrazil.

Vyšleháme krém.
Vyšleháme krém.

7. Krém naneseme na upečené rohlíčky a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne.

Krém naneseme na rohlíčky.
Krém naneseme na rohlíčky.

8. Ve vodní lízni rozpustíme čokoládu a kokosový olej, ve kterém máčíme vrchní krémovou část rohlíčků.

Historie pařížských rohlíčků

Historie samotných rohlíčků sahá až k 19. století, kdy se v Evropě rozšířila móda jemného pečiva s výraznou chutí ořechů a čokolády. Inspiraci pro tvorbu čokoládového krému, dnes známého jako pařížský, čerpali cukráři z původních francouzských receptů na ganache. Pařížský krém, který je klíčovým prvkem pařížských rohlíčků, se v českých kuchyních objevil již v meziválečném období, kdy cukráři experimentovali s různými náplněmi pro krémová a ořechová těsta.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest