Dostali jste chuť na něco čerstvého, sladkého a hlavně snadného, s rychlou přípravou? Třeba zrovna jako nedělní odpolední zákusek tento koláč z piškotového těsta poslouží dokonale. Po dobrém obědě si dát sladkou tečku, nějakou dobrůtku k odpolednímu kafíčku.
Anebo jinak, pamatuji si, že jako děti jsme často chtěli něco upéct “samostatně” a překvapit rodiče a zároveň si hrdě pochutnat na svém výrobku. Dnešní děti mají stejné touhy, alespoň moje vnučky. Moc rády se zapojují do pečení, všechno chtějí podávat, míchat a přidávat. A proto si myslím, že dnešní recept by zvládly i téměř bez mojí pomoci. No a ingredience na piškot doma určitě jsou a nějaký ten kompotek se také určité ve špízy najde. Vždyť to nemusí být za každou cenu mandarinky. Můžou to být, broskve, meruňky nebo třeně nebo cokoliv jiného.
Dokonce si tento koláček pamatuji i z dětství – je opravdu to nejjednodušší, co můžeme během chvilky vytvořit a pochutnávat si.
Recept na piškot s mandarinkovým kompotem tak snadný, že jej zvládne každý a tak dobrý, že bude hned pryč
Ingredience potřebné na tento rychlý a skvělý koláček
- 3 vejce
- 120 g cukru krystal
- 120 g polohrubé mouky
- půl kávové lžičky prášku do pečiva
- 3 polévkové lžíce teplé vody
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 plechovky mandarinkového kompotu (může být i jiný kompot)
- drcený perník
Postup přípravy mandarinkového piškotu
1. Mandarinkový kompot si otevřeme a nalijeme na sítko, aby byl dobře okapaný.
2. Žloutky si oddělíme od bílků, ze kterých ušleháme tuhý sníh.
3. Žloutky v jiné misce vyšleháme s cukrem a vodou do husté pěny, do které postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej.
4. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme do koláčové formy vystlané pečícím papírem. Poklademe okapanými mandarinkami a jemně zasypeme drceným perníkem.

Piškotová roláda s vanilkovým krémem a strouhanou čokoládou: česká roládová klasika

Piškotové řezy s vanilkovým krémem, ovocem a lahodným želé
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.
Servírování
Hotový koláč můžeme posypat moučkovým cukrem a podávat s kopečkem šlehačky ke kafíčku.
zdroj: Foto a recept Jana Podoláková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI