Zachování přirozené chuti u zmražených rajčat uchovaných na zimu je velmi důležitá. Rajčata mají nekonečné využití v kuchyni a v různých pokrmech. Proto pokud máte nadměrnou úrodu rajčat jako my, rozhodně nepropásněte šanci a poctivě je zakonzervujte na pozdější dobu. Zamražení je ideální řešení, rajčata tak dokáží zadržet maximum živin. Zároveň si takto vychutnáte tuto skvělou domácí zeleninu i v chladném období, kdy je přísun vitamínů extrémně důležitý.
Jakmile podle tohoto postupu rajčata zamrazíte, získáte jejich ideální formu pro následné přidání do pokrmů jako dušené maso s omáčkou, pizza a spoustu dalšího. Dodají pokrmům díky tomuto postupu autentickou letní chuť. Celá příprava na tuto konzervaci vám nezabere více než pár minut.
Jak nejlépe zamrazit rajčata na zimu
Ingredience pro přípravu
- rajčata nejlépe z vaší vlastní zahrádky nebo od farmáře
Postup přípravy
1. Rajčata nakrájíme na plátky nebo kolečka, záleží na pozdějším využití.
2. Nakrájené rajčata vložíme do sáčků, ale pouze v jedné vrstvě. Během mražení se nesmí slepit.
3. Případně místo sáčků můžeme použít plastové nádoby nebo sklenice, záleží, co nám nejvíce vyhovuje.
4. Sáčky vložíme do mrazáku.
5. Není problém také zamrazit celá rajčata. V zimě jsou výtečná normálně k jídlu.
Na závěr několik tipů
Nejlepšího výsledku dosáhnete, když vyberete zralá, ale pevná rajčata. zachovají si skvěle tvar a strukturu i po rozmražení.
Mrazte rajčata opravdu v jedné vrstvě. Během krájení si je rozložte na sáček, aby se vám během mražení neslepily.
Doporučuji na sáčky nalepit štítky, kterými so označíte datum zamražení a obsah sáčku.