Drobný dezert, který má slavnostní kouzlo. Pamatuji si na rakvičky, které se doma pekly ve formičkách, ale dnes si vyzkoušíme ze stejného těsta cukroví vykrajované. Pečení rakviček bylo kdysi známkou zkušené hospodyňky, Nejde totiž o obyčejné těsto, je třeba totiž cit pro poměr žloutků, cukru a správného sušení v troubě.

Toto těsto je zajímavé tím, že se skládá pouze ze 3 ingrediencí a to žloutky, cukr a amonium. Možná se ptáte jako já nedávno, co amonium je? Je to hydrogenuhličitan amonný, který se pečením rozkládá na oxid uhličitý, který dělá bublinky, vodní páry a malé množství čpavku (amoniaku), který se vypaří. Amonium je běžně dostupné v obchodech a obchodních domech. Dále je k dostání v e-shopech s cukrářskými potřebami nebo v běžných potravinových e-shopech. Je běžně používaný a hodí se do receptů, kde je potřeba extra křehkost, dutá struktura nebo vzdušnost. Používané je ve velmi lehkém a jemném cukroví.

Recept na rakvičkové cukroví

Ingredience nezbytné k přípravě cukroví z rakvičkového těsta

  • 5 žloutků
  • 250 g cukr moučky
  • půl lžičky amonia
  • cukr moučka na přidání druhý den dle potřeby

Postup přípravy cukroví

1. Suroviny v misce smícháme a necháme v lednici do druhého dne.

2. Druhý den přidáme další moučkový cukr takové množství, aby těsto bylo možné vyválet. Podsypujeme pouze cukrem.

Foto: IvanaVencova, Cukroví můžeme slepovat krémem nebo marmeládou.

3. Těsto vyválíme na placku a vykrajujeme různé tvary.

4. pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 130 stupňů cca 7 minut.

Cukroví podáváme samotné anebo slepujeme krémem nebo pikantní, ideálně rybízovou marmeládou.

Obrázek k receptu na ořechové nafoukánky

Nafoukánci: Jednoduché vánoční cukroví, uvnitř duté a okraje máčené v hořké čokoládě

Obrázek receptu na Ořechové pracny, nebo medvědí tlapky, znáte toto retro cukroví našich babiček, které je tak staré, že se na něj pomalu zapomíná, a tak dobré , zejména když jej upečete tak 3 týdny před Vánoci?

Ořechové pracny, neboli medvědí tlapky – retro cukroví našich babiček, na které se pomalu zapomíná. Nejlépe chutná, když se upeče tři týdny před Vánoci

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest