Drobný dezert, který má slavnostní kouzlo. Pamatuji si na rakvičky, které se doma pekly ve formičkách, ale dnes si vyzkoušíme ze stejného těsta cukroví vykrajované. Pečení rakviček bylo kdysi známkou zkušené hospodyňky, Nejde totiž o obyčejné těsto, je třeba totiž cit pro poměr žloutků, cukru a správného sušení v troubě.
Toto těsto je zajímavé tím, že se skládá pouze ze 3 ingrediencí a to žloutky, cukr a amonium. Možná se ptáte jako já nedávno, co amonium je? Je to hydrogenuhličitan amonný, který se pečením rozkládá na oxid uhličitý, který dělá bublinky, vodní páry a malé množství čpavku (amoniaku), který se vypaří. Amonium je běžně dostupné v obchodech a obchodních domech. Dále je k dostání v e-shopech s cukrářskými potřebami nebo v běžných potravinových e-shopech. Je běžně používaný a hodí se do receptů, kde je potřeba extra křehkost, dutá struktura nebo vzdušnost. Používané je ve velmi lehkém a jemném cukroví.
Recept na rakvičkové cukroví
Ingredience nezbytné k přípravě cukroví z rakvičkového těsta
- 5 žloutků
- 250 g cukr moučky
- půl lžičky amonia
- cukr moučka na přidání druhý den dle potřeby
Postup přípravy cukroví
1. Suroviny v misce smícháme a necháme v lednici do druhého dne.
2. Druhý den přidáme další moučkový cukr takové množství, aby těsto bylo možné vyválet. Podsypujeme pouze cukrem.

3. Těsto vyválíme na placku a vykrajujeme různé tvary.
4. pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 130 stupňů cca 7 minut.
Cukroví podáváme samotné anebo slepujeme krémem nebo pikantní, ideálně rybízovou marmeládou.
Nafoukánci: Jednoduché vánoční cukroví, uvnitř duté a okraje máčené v hořké čokoládě