Československá kuchyně nebyla o luxusu, ale o domácnosti, tradici a vynalézavosti. Každý recept měl svůj příběh a i když surovin nebylo nazbyt, výsledkem byla jídla, která v nás dodnes vyvolávají občas trochu nepochopitelné vzpomínky.
Kouzlo jednoduchosti
V minulosti se vařilo z toho, co bylo po ruce. Maso se často kupovalo „na příděl“, zelenina pocházela nezřídka kdy ze zahrádky a mouka či máslo se šetřily. Přesto vznikaly recepty, které přetrvaly desetiletí. Z praktických důvodů byly velmi oblíbené hotovky, hlavně omáčky. Královnou byla samozřejmě sváteční svíčková na smetaně, následovaná rajskou, koprovkou nebo třeba znojemskou. Každá měla jinou barvu, jinou vůni a každá chutnala trochu jinak podle toho, kdo ji připravoval. K nim patřily houskové knedlíky, které se v mnoha rodinách dělaly „od oka“.
Masem se rozhodně neplýtvalo
Dnešní kuchaři mluví o „nose to tail“ filozofii, ale v Československu to byl prostě běžný život. Využívalo se všechno: z kostí se vařil silný vývar a toho, co skončilo v koši, bylo nepatrné minimum. Vepřové hody byly mnohem častějším středobodem dnů, než je tomu dnes. Z každé části prasete se něco udělalo: škvarky, sádlo, jitrnice, klobásy atd.
Klasika ze závodních jídelen
Kdo si pamatuje cedule s nápisem „Dnes: sekaná, kaše, okurka“, ten ví, že i běžná závodní jídelna měla své prostoduché kouzlo. Jídla byla sice obyčejná, ale sytá.
Na jídelníčku nechyběly karbanátky, rizoto, plněné papriky, segedínský guláš, hovězí pečeně s rýží nebo fazolová polévka.
Studená kuchyně nebyla pozadu
Retro éra znamenala také obložené chlebíčky, aspiky a saláty. Když se slavilo, na stole nesměly chybět chlebíčky s vlašským salátem, vejcem a kouskem šunky. A aspik? To byla kapitola sama o sobě! Když se povedl, byl průhledný jako sklo a pod ním se blyštěla mozaika šunky, hrášku a vajíček.
Jsou vám všechna tato jídla a informace povědomé a vzbuzují ve vás nostalgické vzpomínky? Nebo se vám naopak ježí chlupy a většina z toho je pro vás dávno zapomenutým hororem? Ať tak, nebo naopak, rozhodně si vyzkoušejte tento retro kvíz, který prověří vaše znalosti z tohoto zvláštního období naší země.
Kvíz: Kvíz: Jak se vařilo v Československu a čím jsou výjimečné retro recepty?
Zdroj: Česká televize
Rychlý kvíz na téma pojmy z gastronomie: Pro hodně Čechů to bude doslova oříšek